Tuny rozdrceného plastu, gumy, plexiskla, molitanu a dalšího odpadu, které byly na jaře dovezeny do Libčevsi z Německa, jsou konečně pryč. Firma, která odpad navezla a vydávala ho za speciální palivo, dostala milionovou pokutu.

„Konečně je to pryč. Poslední nákladní auto odjelo minulý čtvrtek. S přestávkami to trvalo zhruba 14 dní,” uvedl starosta Tomáš Ekrt.

Odpad navezla firma Alfa Green Power na začátku března do bývalého zemědělského areálu. Místní si všimli podezřelého pohybu nákladních vozidel s německými poznávacími značkami a ihned to nahlásili úřadům.Společnost tvrdila, že jde o speciální palivo, avšak lidé a následně i úřady jejich vysvětlení nevěřili. Firma dostala od České inspekce životního prostředí pokutu ve výši jeden milion korun.

Poté, co se o složení odpadu začaly zajímat úřady, firma slibovala, že haldy odveze, dlouhé měsíce se ale nic nedělo, až do listopadu. Ministerstvo životního prostředí s německou stranu dohodlo, že si odpad odveze. „Německá strana si nepřála odvoz odpadu medializovat, proto jsme o odvozu informovali až v těchto dnech. Teď budeme řešit, co s areálem, který vlastní soukromá společnost dál. Určitě bychom tu nechtěli nějaký odpad znovu. Snad si to ale už nikdo nedovolí, lidé jsou velmi pozorní,” doplnil T. Ekrt.

Obec se nepotýkala s nelegálním odpadem z Německa poprvé. V roce 2006 tam dokonce něčím přičiněním skládka převážně komunálního odpadu několikrát vzplála.