O jeden a půl milionu korun méně, než jsou skutečné náklady na likvidaci odpadů, vybrala v roce 2008 od lidí a podnikatelů radnice v Podbořanech. Náklady neustále stoupají, v roce 2007 město doplácelo „jen“ 572 tisíc korun.

Stále vyšší částku musí ze svého rozpočtu odkrajovat město Podbořany na dofinancování odpadového hospodářství. Náklady vzrostly hlavně v minulém roce, zatímco například v roce 2006 radnice doplácela 718 tisíc korun a za rok 2007 572 tisíc, vloni to bylo jeden a půl milionu korun. „Odpadové hospodaření je každoročně ve ztrátě, moc prostoru na její eliminaci ale nemáme. Lidé platí maximální možnou sazbu,“ je si vědom problému starosta Podbořan Radek Reindl.

Na příjmech vybrala radnice 3,2 milionu korun, na likvidaci odpadu ale vydala 4,7 milionu korun. Ztráta, jeden a půl milionu, činí už třicet procent z celkových nákladů.

Všechny dospělé osoby platí 500 korun. Slevy mají v Podbořanech jen děti do tří let, za které rodiče platí 250 korun a děti od tří do patnácti let, za které odvádějí 375 korun. Zvýšení sazeb se tak dá očekávat jen pro podnikatele.

Nejvíce šly náklady v roce 2008 nahoru v kolonkách uložení odpadu, o 341 tisíc korun, a odvoz velkoobjemových kontejnerů. Tam radnice připlatila 300 tisíc.

Náklady oproti roku 2007 výrazně vzrostly také u položky likvidace černých skládek. Za odvoz 121 tun odpadu z Letova, Hluban, Buškovic a Pšova zaplatila radnice 182 tisíc korun. „Nechápu to, lidé mohou zadarmo vozit odpad do sběrného dvora a raději ho někde pohodí. Když už to mají na vozíku, je přece lepší dojet do sběrného dvora, než ho někde vyklopit. Likvidace pak musíme započítat do nákladů a zdražuje to i odvoz popelnic,“ kroutí hlavou nad počínáním některých lidí Reindl.

Zároveň také vyzývá svědky, aby na nešvary upozorňovali. „Kdo takové chování uvidí, měl by ho oznámit. Protože lidé, kteří tvoří černou skládku, zdražují odvoz odpadu i jim,“ pokračoval.

Další výraznou položkou na nákladové straně je právě sběrný dvůr. Začali tam odvážet odpad i lidé, kteří bydlí mimo Podbořany a přilehlé obce, a také firmy. Začalo se proto s kontrolami, které tomu mají zabránit. Paradoxně likvidace odpadů zdražuje také jejich třídění. I když Podbořany dostaly v roce 2008 od společností vykupujících separovaný odpad více peněz, za rozšiřování počtu míst a četnosti vývozů zaplatily ještě více. „Přestat třídit by ale nebylo rozumné. Jsme rádi, že se to lidé už naučili,“ dodal starosta.

Vývoz klasických popelnic a kontejnerů v Podbořanech provádí firma Marius Pedersen – Likor CZ. Radnice s ní měla loni hned několik problémů, po upozornění na nedostatky vedení města uplatnilo i finanční postih.