Olympiáda v Lounech? Proč ne. Pokud vyhraje Praha souboj o pořádání her v roce 2016 nebo 2020, mohla by ve městě být tréninková střediska pro házenou a baseball. Na Nechranické přehradě by pak trénovali jachtaři. Louny se objevily v seznamu měst, která jsou uvažována jako možná tréninková centra. „Pokud by bylo město osloveno, nevidím v tom žádný problém. Mohlo by to pro Louny znamenat nový impuls, zlepšila by se určitě infrastruktura. Byla by to určitě vynikající propagace města,“ přivítal by olympiádu ve městě starosta Loun Jan Kerner.

Město by s přípravou olympiády klidně pomohlo. „Nevím, co by bylo potřeba, ale určitě bychom se postarali například o zlepšení místních komunikací ve městě,“ pokračoval starosta. Myšlenka alespoň trochu pomoci olympiádě v České republice se líbí i lidem z Loun, které oslovil náš deník. „Zní to určitě zajímavě. Město by se mohlo ukázat,“ řekl například Martin Fišer. Občané i radnice by chtěli město zviditelnit. „Lounům by to určitě pomohlo,“ přidala se Eva Píchová.

Louny mají odpovídající areály

Baseball i házená mají v Lounech tradici i odpovídající areály. Pro město hovoří také krátká vzdálenost od Prahy, kde by se většina soutěží odehrávala. „Do hřiště na baseball jsme nedávno investovali kvůli dětské olympiádě. Je to kvalitní areál s ideálními podmínkami. Také házená by si to zasloužila. Připravujeme také přístavbu ke sportovní hale, takže podmínky tam budou ještě lepší,“ myslí si starosta Loun Jan Kerner.

Také házenkáři by zřízení tréninkového střediska v lounské sportovní hale přivítali. „Zatím nás sice nikdo nekontaktoval, ale byli bychom rádi. Bylo by to pro lounskou házenou výborné,“ řekl Jiří Brecko, vedoucí lounského házenkářského mužstva.

Další tréninkové centrum, tentokrát pro jachting, by mohlo vzniknout na hranici okresu Louny. Ideální podmínky jsou totiž na Nechranické přehradě, na které se každoročně pořádají desítky jachtařských soutěží. Praha je nyní oficiálním uchazečským městem. O olympiádu soupeří s Chicagem, Rio de Janeirem, Tokiem, Baku a katarským Dauhá.

O pořadateli her v roce 2016 se rozhodne v říjnu 2009. Pokud Praha neuspěje, chce se přihlásit i do výběru na rok 2020. Pro hlavní město ČR v souboji hovoří poloha v centru Evropy a také atraktivita města, proti Praze naopak mluví nedostatek kvalitních sportovišť, málo ubytovacích kapacit a špatná infrastruktura. Náklady na pořádání olympijských her v Čechách se odhadují na 132 miliard korun, další stovky miliard by pak musel stát investovat do rozvoje infrastruktury.