Obec Opočno a ČSTV Touchovice připravili na dnešek, sobotu 10. května, akci s názvem Pochod za Oldřichem a Boženou. Začátek je ve 14 hodin, jde se z Opočna na Nový Hrad v Jimlíně a zpět do Opočna, kde se chystá další program.

Pochod na pozadí historických událostí vznikl jako pokračování loňského Setkání u brodu aneb kde možná potkal Oldřich Boženu, které se setkalo se značným ohlasem. Řada občanů požadovala opakování „živých obrazů" Setkání u brodu, ale pořadatelé měli obavy, že opakování akce nepřinese divákům nic nového. Nicméně z historického hlediska i dávných legend jde o tak zajímavý příběh, že by byl hřích, aby se na něj v souvislosti s obcí Opočno opět pozapomnělo. Zvláště když na místě předpokládaného setkání Oldřicha s Boženou u brodu na potoce Hasina vzniklo v minulém roce pěkné turistické zastavení.

Zorganizování pochodu je pokusem, jak každoročně do Opočna přilákat pozornost milovníků historie, patriotů, ale i turistů. Letošní první pochod je tudíž jakousi zkouškou, a pokud bude úspěšný, nebrání nic v tom, aby se z něho stala nová tradice.

Vyprávět bude Josef Somr

Podle scénáře má pochod značit návrat Oldřicha a Boženy po mnoha letech zpět na místo, kde se poprvé setkali a vytvořili tímto vztahem základ pro pokračování rodu Přemyslovců na tři století. A protože má být akce opravdu zážitkem pro účastníky i diváky, neváhali pořadatelé přizvat ke spolupráci opět vynikajícího herce Josefa Somra, knížete Oldřicha „po dvaceti letech" bude představovat výborný jezdec (a také známý politik) Petr Bendl, kněžnu Boženu si zahraje Martina Krausová. Oba se úspěšně zhostili rolí knížete Václava a jeho manželky v loňském září v Kounově. Jízdní doprovod tradičně zajistí jezdecký klub Garuda z Cínovce doplněný o další jezdce z lounského regionu, a příslib účasti máme od herce a milovníka koní Václava Vydry. Doprovod knížete vytvoří dvě historické skupiny Anno Domini a SHS Týřov a postarají se i o bojové ukázky během pochodu a v jeho cíli.

Na Novém Hradě v Jimlíně přivítá účastníky za slavnostních fanfár (v provedení Žateckých trubačů) jeho ředitel Josef Kabát a v cíli pochodu v Opočně bude kníže uvítán starostou obce Václavem Fymanem tradičně chlebem a solí. Kromě slavnostního předávání Řádu knížete Oldřicha za odvahu a věrnost zazní historické pojednání o kněžně Boženě v podání herce Josefa Somra. Součástí programu je sázení symbolického dubu u historického brodu v Opočně.

Není jistě bez zajímavosti, že celá řada účastníků pochodu bude oblečena v dobových kostýmech a dokreslí tak neobvyklost pochodu.

Celá akce je příležitostí, aby se opět po roce setkali rodáci, občané zdejšího regionu a všichni, kteří jsou pyšní na své rodiště nebo bydliště.

Program:
14:00 Shromáždění účastníků v Opočně u sokolovny
14:30 Zahájení akce
14:40 Start pochodu
15:20 Zastavení na Novém Hradu s výkladem ředitele Josefem Kabátem a ukázkou souboje
15:40 Pokračování pochodu do Opočna
16:15 Uvítání knížete Oldřicha v Opočně starostou Václavem Fymanem
16:30 Předání Řádů knížete Oldřicha, čtení historického textu Josefem Somrem
17:00 Soutěže pro děti, ukázky historických bojů
18:00 Ukončení akce a odjezd Oldřicha a Boženy

Milouš Červencl