Rekonstrukce silničního mostu přes železniční trať u žateckého západního nádraží se protáhne o několik měsíců.

Most byl uzavřen v září, už se po něm mělo zase jezdit.

Rozsah jeho poškození je ale větší, práce se protáhnou až do jara příštího roku.

Most je součástí silnice ze Žatce do Hořetic a Hrušovan na Chomutovsku. Pro obyvatele části Žatce v Chomutovské ulici, Záhoří, Hořetic a Stroupče to znamená, že budou muset jezdit při cestách do Žatce po objížďce.

„Původní projekt nepředpokládal takové poškození mostu. To se ukázalo až po zahájení jeho rekonstrukce. Museli jsme celou nosnou desku sundat, teď čekáme, až bude vyrobena ocelová konstrukce nová. Pak budeme betonovat,“ sdělil Jaroslav Tačner, technický náměstek Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Z mostu se tak využijí jen nosníky na obou jeho koncích. Podle jeho slov bude most při klimaticky příznivé zimě pro stavbaře otevřen v březnu nebo v dubnu, pokud nebude počasí příznivé, mohou se práce podle něj protáhnout až do června. „Na počasí hlavně bude záležet hlavně při betonování,“ vysvětlil. Rekonstrukce také vyjde dráž – z pěti milionů se prodraží na sedm milionů.

Silničáři také jednají s drahami, zda plánují elektrifikaci trati ze Žatce do Plzně. Pokud ano, most by zhruba o půl metru zvýšili. To by ale na termín dokončení oprav nemělo mít významnější vliv.

Obyvatelé si stěžují, jsou odříznuti

Lidem se uzavření mostu nelíbí. Například obyvatelé části Chomutovské ulice upozorňovali, že nemají jinou možnost při cestě do města, než slézt strmý svah a přejít koleje trati Žatec – Plzeň. „Jsme jako odříznutí od světa. Autobus k nám nejezdí už vůbec, pěšky také nemáme kudy jít. Přes koleje musí chodit i děti do školy, na kroužky,“ stěžovalo si několik lidí na říjnovém jednání žateckých zastupitelů. Žádná lávka se kvůli rekonstrukci mostu ale stavět nebude.

Oficiální objízdná trasa vede přes Žiželice, což je zajížďka několik kilometrů. Řada řidičů proto raději volí cestu po polních cestách kolem západního nádraží nebo na druhou stranu přes Loučky, obě jsou ale ve špatném stavu.

„Mrzí nás, že radnice, než souhlasila s uzavírkou mostu přes trať, aspoň provizorně neopravila cestu podle trati na Mosteckou ulici,“ uvedla už dříve Ivana Vírová z Chomutovské ulice.

Polní cestu radnice opraví

Žatecká radnice výtky vyslyšela a domluvila se se Správou a údržbou silnic, že polní cestu za západním nádražím spojující Chomutovskou a Mosteckou ulici opraví. „Na přípravě oprav cesty pracujeme. Teď se řeší, jakým způsobem budou jednotlivé úseky cesty opraveny, od toho se budou odvíjet náklady. K vlastní opravě by mělo dojít v nejbližší době,“ řekl Aleš Kassal, místostarosta města.

To na opravě cesty spolupracuje se Správou a údržbou silnic. „Během prosince by měla být cesta opravená. Ale opět bude záležet na počasí,“ dodal J. Tačner.

Radní tento týden uvolnili 18 tisíc korun na provedení statického přepočtu zatížitelnosti mostku na cestě za západním nádražím. Odborníci mají zjistit, zda snese zvýšenou dopravní zátěž.