Rekonstrukce ulice Kpt. Nálepky, na dohled od podbořanského náměstí, nabrala několikaměsíční zpoždění. Akce za více než čtyři miliony korun měla být hotová už v polovině listopadu loňského roku, na opravě se ale dlouho nepracovalo a nabrala výrazný skluz. Hotovo není ani téměř čtyři měsíce po termínu. Nelíbí se to ani lidem v Podbořanech, ani vedení města. Po firmě Skanska bude radnice uplatňovat sankce.

„Ulice bohužel stále není dokončena. Chceme, aby firma rekonstrukci co nejdříve dokončila, samozřejmě ale v odpovídající kvalitě. Společnost jsme na podzim na zpoždění upozorňovali, říkali jsme, že se nám nelíbí podle nás příliš pomalý průběh prací. Termín nestihli, nyní akci dál hlídáme a čekáme, až ji kompletně dodělají. Samozřejmě budeme uplatňovat smluvní sankce za nedodržení termínu," vyjádřil nespokojenost s průběhem oprav ulice Kpt. Nálepky Radek Reindl, podbořanský starosta.

Začít se mělo dřív

Společnost Skanska ve vyjádření městu zdůvodňovala zpoždění technickými problémy, potížemi s mechanizací a subdodavatelem, nyní jsou navíc špatné klimatické podmínky. Radnice to ale nepřijala, čtyři měsíce zpoždění jsou hodně. Navíc lidé v Podbořanech si stěžují a viděli, že se na opravě zpočátku dlouho nepracovalo. To potvrzuje i radnice. „Začít se mohlo určitě dříve. Několik týdnů se tam ze začátku skoro nic nedělo, vůbec se nepracovalo. Teprve o dost později se to rozeběhlo," myslí si například Milan Šíma z Podbořan, že firma nechala práce na poslední chvíli a pak je nestihla.

Ulice Kpt. Nálepky se začala po několika letech dohadů a tahanic proměňovat loni, rekonstrukce má stát 4,1 milionu korun.

Kolik přesně budou sankce zatím přesně není vyčísleno, neví se, kdy se skončí, pravděpodobně ale budou v řádech jednotek statisíců. Hotovo mělo být už v polovině listopadu 2015.

Parkoviště, chodníky, mobiliář

Nové budou chodníky, mobiliář, upravené bude hřiště, přibudou také parkovací místa. Většinu prací už má firma hotových. Nové budou ale také asfaltové povrchy, na které se právě čeká. Poté už by mělo být dokončeno.

A kdy by mohlo být konečně hotovo? Jasný termín zatím není, zpoždění už je téměř čtyři měsíce. Aktuálně je velká většina prací hotova, nyní se čeká na pokládání asfaltových povrchů, pro to ale zatím nejsou vhodné klimatické podmínky. Musí se vyčkat, až budou fungovat provozy, které dodávají asfaltové směsi a ty právě čekají na lepší počasí. Většinou začínají pracovat právě v březnu.

Radnice chce dohlédnout na kvalitu. Právě kvůli dokončování v průběhu podzimu a zimy, kdy nejsou příznivé podmínky. Proto stavbu hlídají nejen úředníci, ale také technický dozor. „Samozřejmě požadujeme, aby práce byly provedeny kvalitně a dobře. Na akci je nezávislý dozor, který dohlíží na průběh prací. Hlídá kvalitu, technologické postupy, aby vše bylo v pořádku a nebyly později problémy," vysvětlil starosta Podbořan Radek Reindl.

O opravě se mluvilo dlouho

O opravě ulice Kpt. Nálepky, během které bude zbudováno na padesát potřebných parkovacích míst, se v Podbořanech intenzivně mluvilo už od roku 2009, rekonstrukce ale budila vášně. Na radnici přišlo několik petic, které žádaly obnovu, ale také několik, které ji odmítaly. V minulosti byla příprava akce kvůli problémům dokonce pozastavena. Část lidí totiž byla dlouhodobě proti opravě, další výrazná část ji ale podporovala. Padala různá nařčení, někteří lidé tvrdili, že projekty jsou špatně a že obyvatelům nebude opravená ulice sloužit, jak by měla. Radnice to důrazně odmítala a vyvracela. „Všechny normy a projekty jsou v pořádku, vše bylo mnohokrát prověřeno. Kladně se vyjádřily všechny dotčené orgány, všechna povolení jsou v pořádku. Vše je podle norem, chodníky jsou tam, kde mají být, jinak by to příslušné orgány ani nepovolily," ujistil starosta Reindl.

Problémy byly také se získáním stavebního povolení, kvůli různým odvoláním trvalo nezvykle dlouho, než ho radnice získala. Jednou bylo dokonce kvůli formálním nedostatkům zrušeno. Po čase ho ale radnice získala a všechna povolení byla v pořádku.

Vedení města nakonec udělalo v lokalitě anketu, která měla definitivně rozhodnout, zda si lidé opravy přejí nebo ne. V hlasování se většina vyslovila pro rekonstrukci, a tak byla loni spuštěna.