Areál sloužil jako detašované pracoviště státního podniku Statek Chlumec z Ústí nad Labem. Bydlelo se v něm, část sloužila jako hospodářské zázemí. V posledních letech ale téměř bez využití chátral. Loni jej koupila společnost RATAELA z Chomutova, připravuje jeho rekonstrukci. „V současné době probíhá stavebně technické posouzení objektů v areálu, závěry by měly být známé v létě letošního roku. Areál je částečně příležitostně pronajímán, ale současný stav budov neumožňuje jeho plné využití,“ sdělil Miroslav Jireš, výkonný ředitel společnosti. Ta podle jeho slov plánuje rekonstrukci stávajícího bytového domu, a to s ohledem na historický a estetický ráz budovy, ale i dalších objektů v areálu. „Samotnou realizaci bychom chtěli zahájit po získání potřebných povolení, dle našeho předpokladu v druhé polovině roku 2023,“ přiblížil Jireš.

Vedení města záměr společnosti vítá. „Spolupracujeme na tom, záměrem je, že se část areálu stane veřejným prostorem. Hned v sousedství je velké dětské hřiště v majetku města, pro které by to byl bonus,“ sdělila žatecká starostka Zdeňka Hamousová.

Bývalý sklad chmele na rohu Nerudova náměstí a Alšovy ulice v Žatci, který se přemění na byty.
Z bývalého skladu chmele v Žatci vzniknou byty pro Korejce z Nexenu

Firma RATAELA podniká ve stavebnictví, jejím majitelem je Václav Klán z Chomutova. Ten je v Žatci spoluvlastníkem bývalého skladu chmele na rohu Alšovy ulice a Nerudova náměstí, který jeho majitelé zrekonstruovali. Práce prováděla právě společnost RATAELA. Od roku 2018 jsou v něm byty, jako první tam bydleli Korejci z Nexenu.

V posledních dekádách zůstalo v Žatci bez využití několik podobných bývalých hospodářských areálů. K těm, které nové využití už našly, patří Dvůr u Svatého Jakuba. Bývalý velkoobchod a sklad ovoce a zeleniny po roce 1989 vystřídal řadu majitelů. V roce 2010 jej koupil Ladislav Černý, proběhla rekonstrukce objektu v duchu 19. století. Dnes areál slouží jako centrum dobových obchodů, služeb a zábavy.

Několik rozlehlých areálů je i v majetku města. V současné době běží rekonstrukce bývalého kláštera, na jaře se rozjedou práce ve zbylé části papíren. Na obě investice město získalo dotaci. Tu by rádo sehnalo také pro bývalou vojenskou věznici, posádkový dům armády nebo pivovar Dreher u západního vlakového nádraží.