Veselý a upovídaný děda. Tak vnímali hosté Viléma Měchuru, nejstaršího občané Žatce, který slaví ve čtvrtek 102. narozeniny. Místostarosta Aleš Kassal společně s matrikářkou Drahuší Laiblovou a dalšími hosty přišli oslavenci popřát již v úterý. „Pořád jsem se cítil dobře, ale až tenhle rok to jde se mnou z kopce, už jsem tady dlouho,“ přivítal oslavenec návštěvu.

Hitler byl blázen

V loňském roce prodělal operaci srdce. „Narodil jsem se v Polici nad Metují. Pracoval jsem v přádelně. Pak továrnu zavřeli. Přesídlil jsem do Litoměřic, kde jsem pracoval na nádraží. Do Žatce jsem se dostal před 35 lety,“ vyprávěl oslavenec. Jako mladík chtěl jít do války. „Kdyby byla mobilizace, šel bych do války, a rád. Hitler byl blázen,“ vzpomínal V. Měchura na období Mnichova.

Oženil se v 25 letech. „S manželkou jsme rádi chodili do přírody, hodně cestovali a chodili na houby,“ pokračoval. Vychovali jednu dceru. Má dvě vnoučata, tři pravnoučata a tři prapravnoučata. „Byl to dobrý otec. Přísný, ale spravedlivý,“ prozradila jeho dcera Zdeňka Styblíková. Když bylo V. Měchurovi asi devatenáct let, nechal si předpovědět budoucnost od cikánky. „Za pět korun mi předpověděla, že se dožiji 104 let,“ řekl.

V. Měchura i ve svém věku sleduje dění u nás i ve světě. Z politiků si nejvíce váží prezidentů T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a Ludvíka Svobody. „Dívám se i na televizi. Moc se mi líbila Nemocnice na kraji města,“ dodal jubilant. V. Měchurovi mohou i mnohem mladší lidé závidět nerušené spaní. „Spím velmi rád a nemám s tím problémy,“ pochlubil se. „Někdy jde tatínek spát po obědě a spí až do večera. A v noci spí klidně dál,“ dodala Z. Styblíková. Občas si dopřeje V. Měchura štamprdličku. „Mám rád Becherovku. Občas si připijeme s dcerou a synem, ale jenom malinko,“ usmíval se.