Vyplývá to z údajů, které včera ve spolupráci s Hospodářskou komorou zveřejnila společnost InsolCentrum. „Například u mladých lidí je průměrná výše půjčky 266 tisíc, splaceno mají přes osmdesát procent dluhu,“ říká jednatelka InsolCentra Jarmila Veselá.

U lidí ve středním věku  i u seniorů je podle zveřejněných dat dlužná částka podstatně větší. Například u důchodců je to téměř 600 tisíc. „Často jejich závazky vznikly v době, kdy ještě byli v produktivním věku a věřili si, že to splatí,“ říká k údajům o osobních bankrotech Jarmila Veselá.

Zpochybnila přitom data Exekutorské komory (EK) týkající se počtu lidí postižených exekucí. Těch bylo loni podle EK v Česku přes 821 tisíc.

Spor o data

Podle Veselé jich může být daleko méně. „Pocházím  z malé obce, kde má podle Mapy exekucí být 49 lidí v exekuci. Spolu se starostou se ale domníváme, že to není možné,“ říká. Nechala proto starosty několika obcí, například Vrbna nad Lesy z Lounska či Hradiště na Benešovsku, prověřit počty tamních obyvatel uvedených v Centrální evidenci exekucí.

Češi a osobní bankrotZdroj: archiv

A zjistila, že jich je několikrát méně, než uvádí Mapa. Data vedená Exekutorskou komorou tak jsou podle ní nadhodnocená.

Exekutoři nesouhlasí

Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého je to dobrá zpráva.  „V konkurzu se nachází jen 0,2 procenta živnostníků  a 0,7 procenta obchodních společností. To je dobré vědět, když čteme ty poplašné zprávy,“ míní Dlouhý.

Ilustrační foto.
Jan dostal na frak, jménům mezi dívkami vévodí Eliška

Naopak exekutoři se závěry o nižším počtu lidí v exekuci nesouhlasí. Mimo jiné jim vadí, že Veselá srovnávala čísla z letoška s údaji  z roku 2017. To jsou totiž poslední čísla v Mapě exekucí.  „Vzorek 282 obyvatel daných tří obcí nelze při celkovém počtu 10,65 milionu obyvatel ČR považovat za jakkoli relevantní nebo vypovídající,“ míní také jejich mluvčí Lenka Desatová.

Protestuje i autor Mapy exekucí Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení, který prý vycházel z dat dodaných EK. „Materiál InsolCentra nezohledňuje fakt, že exekuce už mohou být zaplacené a ukončené,“ dodal.