V části Lounska a Žatecka a Lounska se v posledních měsících významně snížil počet střetů aut se zvěří.

Důvodem jsou opatření, která podél silnic provedli myslivci ve spolupráci s úřady životního prostředí.

Pokles střetů potvrdili dopravní policisté i myslivci, kteří v poslední době nacházejí méně sražené zvěře.

Na Lounsku, Žatecku, Roudnicku, Lovosicku a Litoměřicku byly podél silnic počátkem července instalovány pachové ohradníky. Myslivci z honiteb, které se do projektu zapojily, na rizikových místech podél silnic nanesli na vegetaci specifický koncentrát. Tam, kde stromy nejsou, zatloukli do země dřevěné tyčky.

„Koncentrát imituje pach člověka a šelem – vlka, rysa a medvěda. Ten dokáže odpudit zvěř,“ vysvětlil Kamil Plíšek z odboru životního prostředí Městského úřadu v Žatci. „Pro umístění ohradníků jsme vytipovali nepřehledné úseky – zatáčky a úseky s vysokým porostem stromů, keřů či zemědělských kultur, které nabízejí zvěři výborné kryty. Snažili jsme pachovými ohradníky odvést zvěř do míst, kde ji řidiči včas uvidí a kde sama zvěř také spatří přijíždějící auta. Chtěli jsme dát zvěři i lidem čas a prostor zareagovat,“ uvedl K. Plíšek.

Realizace projektu vyšla na 160 tisíc korun. Finančně se do něj zapojil Ústecký kraj 50 tisíci korunami, po 15 tisících přidaly města Lovosice a Roudnice a po 10 tisících Litoměřice, Louny a Žatec. Část nákladů hradili sami myslivci.

Ošetřeno bylo 121 kilometrů silnic v regionu

„Na Žatecku se do projektu zapojili myslivci z honiteb Sádek – Lhota, Liběšice – Líčkov, Lišany, Velká Černoc – Lesy ČR a Žatec, na Lounsku Březno u Loun, Chožov, Pátek, Třtěno, Domoušice, Lenešice, Postoloprty a Vrbno nad Lesy,“ vypočetl K. Plíšek. Podle jeho slov bylo v regionu takto ošetřeno 121 kilometrů silnic. Pachové ohradníky mají zabránit hlavně vběhnutí zvěře pod auta v nepřehledných místech – týká se to především bažantů, zajíců, divokých prasat a srnčí zvěře.

Po nanesení funguje koncentrát tři měsíce, před zimou a na jaře se plánuje jeho obnova. Biologická látka se dováží z Německa.

Střet se zvěří patří dlouhodobě k častým příčinám dopravních nehod. Škody přitom mohou být relativně malé, někdy jsou ale fatální.

Pachové ohradníky fungují dobře

„Výsledky, které máme, ukazují, že pachové ohradníky mají velký úspěch. Zatímco loni došlo na sledovaných úsecích ke zhruba 1400 srážkám se zvěří, použitím koncentrátu toto číslo kleslo na pouhých 70,“ vypočetl K. Plíšek. Pachové zábrany jsou účinné jak na drobnou zvěř, tedy hlavně zajíce a bažanty, tak i na spárkatou – divoká prasata a srnčí.

Pokles střetů aut se zvěří potvrzují i dopravní policisté. „Pokles jsme v místech, kde byly instalovány pachové ohradníky, určitě zaznamenali. I když zohledníme skutečnost, že řidiči nám zpravidla hlásí střet jen v případě, že mají havarijní pojištění, pokles oproti loňsku je i tak velký. Opatření realizovaná myslivci určitě význam mají, podporujeme to,“ řekl na dotaz Deníku Jiří Král, vedoucí dopravní policie v Lounech.