V Žatci se dnes, v neděli 11. prosince, krátce před polednem zřítil vánoční strom na náměstí Svobody. Pád asi patnáct metrů vysokého smrku způsobil silný vítr.

„Při pádu stromu se naštěstí nikomu nic nestalo. Strom poškodil jedno zaparkované auto, poškodil mu čelní sklo a zrcátka," sdělila Zdeňka Hamousová, starostka Žatce, která na místo dorazila krátce po pádu stromu. Jeho majiteli město zřejmě uhradí škodu ze své pojistky.

K další škodě došlo na jedné lampě veřejného osvětlení, která se ohnula a její svítidlo je zničené. Lampa ale půjde opravit. Lehce poškozený je také betlém a dřevěné oplocení kolem něj. Otázkou je, v jakém stavu je osvětlení stromu, zda ho pád nějak výrazně nepoškodil.

Strom rozřezali a odvezli

Strom se zlomil u země, kde byl usazen, a také přibližně v polovině. Z tohoto důvodu smrk už nešel znovu vztyčit. Pracovníci technické správy města během dvou hodin strom odstrojili od světelné výzdoby, rozřezali ho a odvezli. „Musel přijít opravdu silný poryv větru. Strom byl zdravý. Volali nám chlapi, co na náměstí montují kluziště, že najednou přišel silný poryv, že jim to odneslo nějaké věci. A pak zjistili, že je strom dole," popsal událost Andrej Grežo, ředitel technické správy města. Podle jeho slov je pravděpodobné, že se na místě ještě do Vánoc vztyčí strom nový. „Určitě se budeme zabývat tím, abychom strom ještě lépe zabezpečili," do­dal.

Žatecký vánoční smrk pocházel z Krušných hor z Mostecka, na náměstí byl vztyčen v listopadu. K jeho slavnostnímu rozsvícení došlo 28. listopadu. Celý týden se pak v místě odehrávaly kulturní akce. Je tedy štěstím, že strom nespadl třeba při jedné z nich, kdy se v místě nacházelo větší množství lidí.

K pádům občas dochází

Pády vánočních stromů nejsou ničím až tak úplně neobvyklým. Kombinace silného větru, otevřených prostranství a i vánočních ozdob, do kterých se může vichr spolu s větvemi opírat, je čas od času pro oblíbený symbol zkrátka příliš. Letos hned na začátku prosince například spadl strom v České Lípě. Při této příležitosti jsme zavzpomínali na podobnou událost, ke které došlo v roce 2011 v Kryrech na Podbořansku. 

Připomeňte si: Pády vánočních stromů nejsou zase tak neobvyklé. Jeden spadl i v Kryrech