Mimořádně úspěšnou sezonu za sebou mají památky v Ústeckém kraji. Téměř všude vzrostl počet návštěvníků. Správci památek budou přes zimu chystat novinky na příští sezonu, ať již rozšíření expozic nebo kulturní a zábavní akce.

O více než 40 procent vzrostl letos počet návštěvníků na zámku ve Stekníku na Lounsku. Cestu si na památku v tomto roce našlo už víc než 12 tisíc lidí. „Návštěvnost zámku Stekník překonala všechny naše odhady a očekávání," řekla kastelánka Jana Zajíčková.

Návštěvníků výrazně přibylo i na zámku Velké Březno na Ústecku. „Loni navštívilo zámek Velké Březno 15 961 návštěvníků, letos to zatím bylo 18 609. Do těchto čísel však nejsou započítáváni návštěvníci parku, kteří se neevidují a ani účastníci svatebních obřadů," řekl kastelán Miloš Musil. O několik set přibylo návštěvníků i na zámku v Benešově nad Ploučnicí nad Děčínsku.

V porovnání s loňskou sezonou, která byla rekordní, se zvýšil počet návštěvníků v Ploskovicích na Litoměřicku. Podle kastelánky Jany Zimandlové tam letos přijelo přes 31 tisíc lidí. „Loňská návštěvnost činila 29 667 osob, v letošním roce tedy nepatrné zvýšení," řekla Zimandlová.

Na zámku se hodně natáčelo

Ploskovice jsou oblíbenou destinací filmařů. Letos navštívili filmaři zámek třikrát. Natočili zde jeden videoklip a záběry do česko britského dobového dramatu Interlude in Prague /Mezihra v Praze, točili zde také záběry do čínského filmu Orphan Chef. „Další filmování do konce roku a ani na příští rok zatím plánované není," doplnila Zimandlová.

Ve Stekníku začne velká rekonstrukce

Památky postupně uzavírají sezonu a zimu využijí správci na přípravu novinek. Stekník začne velkou obnovou interiérů, kterou bude financovat ministerstvo kultury. Jejím cílem je zpřístupnění celého západního křídla a vytvoření návštěvnické trasy prezentující objekt za někdejších majitelů, rodiny švýcarského konzula Gérolda Déteindre. „Trasa by měla zahrnovat čtyři obytné prostory západního křídla, hlavní sál, sala terrenu, přístupové a komunikační prostory obou schodišť a chodbu prvního patra objektu včetně vstupní haly v přízemí. Společně s kaplí a chodbou piana nobile bude dokončena rekonstrukce již celého západního křídla," doplnila Zajíčková.

V Benešově nad Ploučnicí plánují na začátek nové sezony rozšíření Thunské rodové obrazové galerie. „Budou zde instalovány rozměrná plátna v životní velikosti příbuzných členů rodu Thunů. Obrazy jsou v současné době na restaurování," řekl kastelán Zdeněk Henig. Zámek mimo to připravuje tradiční akce, například Zámecké trhy májové.

Zejména na kulturní akce se příští sezonu soustředí ve Velkém Březně. „Naše návštěvníky čeká řada úchvatných koncertů. Plánujeme opět tři gurmánské prohlídky, počítáme se dvěma závody autoveteránů, přičemž ten druhý by měl být určen výhradně pro ženy. Připravujeme spoustu pořadů pro děti, dva košty vína, noční prohlídky, prohlídky zámku v kostýmech, výstavy květin," dodal Musil.

Tereza Malecká