Při příležitosti každoročního setkání volyňských Čechů v Krásném Dvoře se uskutečnil pietní akt k připomínce konce druhé světové války a obětí, které si vyžádala. Společně zavzpomínat přijel také hejtman Oldřich Bubeníček. Památník prošel v loňském roce kompletní rekonstrukcí. Ústecký kraj přispěl na revitalizaci okolí památníku z Fondu Ústeckého kraje částkou ve výši 60 tisíc korun.

Na úvod setkání byla bohoslužba

Na úvod setkání proběhla ekumenická bohoslužba v Kostele Jména Panny Marie a poté proběhlo samotné uctění památky za padlé ve válce. „Myslím si, že vedení obce Krásný Dvůr i všichni občané si zaslouží velké poděkovaní za to, s jakou pietou dokáží vzpomínat na ty, kteří se zasadili o naši svobodu i za cenu nejvyšší položení vlastního života," ocenil důstojnou připomínku hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Jsem velmi rád, že mohu dnes před vámi stát u opraveného památníku, což by nebylo možné bez účasti jak obce, tak Ústeckého kraje," řekl starosta Krásného Dvora Zuliko Vychytil. „Je důležité nebát se nahlas hovořit o hrůzách války, seznamovat s historií mladou generaci a přát jí, aby se nikdy s žádnou válkou nesetkala," dodal.

Na závěr vzpomínkového setkání promluvil předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, který je také potomkem volyňských Čechů.

Společné setkání téměř 80 volyňských Čechů, potomků a přátel hlásících se hrdě k odkazu svých předků se přesunulo do tamní základní školy. Řada z nich neskrývala dojetí z opětovného shledání.

Lucie Dosedělová