Památku ubitých německy mluvících lidí, postřílených nedaleko Postoloprt v květnu a červnu 1945 při živelných událostech krátce po ukončení války, připomíná nově odhalená pamětní deska na městském hřbitově.

Nápis na ní je vyveden v češtině a němčině. I to má přispět ke smíření obou národů a udělání tečky za nepříjemnou minulostí.

Desku přijel odhalit i německý velvyslanec v ČR Johannes Haindl, ale i několik potomků lidí, kteří byli před 65 lety v postoloprtské bažantnici postříleni.

„Dosud jsme ani neměli kam položit květinu, kde zapálit svíčku. Jsem ráda, ža takové pietní místo nyní v Postoloprtech pro pozůstalé vzniklo,“ řekla Ute Reiff, která při události přišla o otce a šestnáctiletého bratra.

Při masakru v postoloprtské bažantnici bylo v květnu a červnu 1945 bez soudu a jakékoli možnosti obhajoby postříleno nejméně 763 německy mluvících obyvatel regionu. Toto číslo prokázala exhumace při vyšetřování o dva roky později. Pamětníci však tvrdili, že obětí mohlo být i víc, protože část mrtvých těl se odvážela podle nich na Mostecko, kde později zmizela při důlní činnosti.

Do roku 1989 oficiální propaganda tehdejší ČSSR zakazovala o události poskytovat jakékoli informace.

Velvyslanec Johannes Haindl podle ČTK ve čtvrtek 3. června na hřbitově připustil i to, že postoloprtské události byly následkem utrpení, které téměř celé Evropě přineslo nacistické Německo. Nově odhalená deska podle něj může prohloubit vzájemnou spolupráci mezi Čechy a Němci a přispět k vylepšení vztahů.

Desku na místě vysvětil postoloprtský farář Rudolf Prey.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!