Čeští vojáci mise KFOR v Kosovu už využívají nové obrněné transportéry Pandur.

Ty na Balkán dorazily po železnici z Podbořan. V Kosovu jsou tři Pandury s dvanácti příslušníky 4. mechanizované čety 41. mechanizovaného praporu ze Žatce.

Podle mluvčí české jednotky v Kosovu Magdaleny Dvořákové si během uplynulých dní vojáci s novými obrněnci projeli všechny trasy, kde budou hlídkovat.

Český kontingent v Kosovu chce obrněnce využívat právě na patrolách po Kosovu a pozorovacích operacích. Pomoci vojákům má nová technika také při zvládání davu nebo na kontrolních místech, kde vojáci namátkově kontrolují projíždějící vozidla.

„Pandury jsou vybaveny moderním kamerovým a komunikačním systémem, jsou menší a lépe zabezpečeny. Další výhodou pandurů jsou jejich kola. Pro nás to znamená značné usnadnění pohybu po našem prostoru odpovědnosti. Například cesta na administrativní hranici Kosova se Srbskem se výrazně zkrátí. S pásovou technikou nemůžeme na silnici. S Pandurem můžeme nyní zajíždět i do měst a vesnic, aniž by hrozilo poškození komunikace,“ uvedl nadporučík Tomáš Macek, zástupce velitele roty v Kosovu.

V Kosovu v současnosti působí přes 420 českých vojáků 16. kontingentu Armády ČR, jehož jádro tvoří příslušníci 152. ženijního praporu Rakovník, 153. ženijního praporu Olomouc a 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec.

Čeští vojáci se mírové operace NATO v Kosovu účastní od roku 1999. Český kontingent je dislokován na základně Šajkovac v severovýchodní části Kosova.

Další Pandury ze Žatce se chystají do Afghánistánu. Při jejich nasazení se počítá se čtyřmi transportéry a plánuje se na konci letošního roku.