Revitalizace největšího lounského parku, Masarykových sadů a přilehlého výstaviště, pomalu začala. K zemi šly první poškozené stromy, město chce v budoucnu celou lokalitu obnovit. Podobou by se mohla blížit době svého vzniku.

Loni bylo v Lounech pokáceno celkem 180 vzrostlých stromů. V Masarykových sadech a na výstavišti sedmnáct – v reakci na doporučení dendrologického posudku. Ten si město nechalo loni zpracovat jako podklad pro plánované úpravy. Stromy byly přestárlé, nestabilní či napadené různými chorobami a především hrozilo možné riziko pádu na cesty.

Čtěte také: Město zveřejnilo průzkum největšího parku: desítky stromů se mají pokácet

Původně avizovaná okamžitá náhradní výsadba nových dřevin se ale nekoná. „S tou není třeba spěchat. Až budeme mít projekt na obnovu celé lokality, budeme podle něj postupovat. Nyní ale nemá smysl vysazovat nějaké stromy, abychom je zanedlouho zase museli přemisťovat," vysvětluje Milan Skula, předseda komise pro životní prostředí při Radě města Louny a odborník na ochranu životního prostředí.

Pro zpracování projektu má radnice vynikající vodítko. „Existují původní plány z 20. až 30. let minulého století. Ideově bychom z nich mohli vycházet a samozřejmě zakomponovat moderní poznatky, prvky a požadavky," věří M. Skula.

Záplavy a další plány

Lounské výstaviště čas od času zalije voda ze sousední řeky OhřeProblematika lokality je ale širší. Je totiž záplavovým územím řeky Ohře. „Další posudek, hlavně na břehové porosty, má i Povodí Ohře. Budeme tak muset naše zájmy sladit," ví starosta Loun Radovan Šabata. „Určitě ale nechceme, aby tento park byl jen ladem ležícím místem, čekajícím na povodeň," dodává.

Zeleň je pouze jednou z věcí, která by se měla v oblíbeném místě pro procházky a rekreační sport změnit. Před časem zrekonstruovaná síť cest je vinou záplav značně poničená. Řešit se má také nové osvětlení či opravy vodovodního řadu a kanalizace. A město by rádo opravilo i památkově chráněný hlavní pavilon A na výstavišti, kde se každoročně koná několik veletrhů a dalších akcí. Výstavy už se ostatně v tomto areálu konají od roku 1931.

Využití téměř sto let starých plánů parku by tak mohlo být velmi symbolické. Respekt k tomuto období a umění tehdejších architektů se v Lounech projevil i při nedávné rekonstrukci objektu, kde nově sídlí kulturní dům Zastávka. Také ten získal původní podobu z 30. let, kdy vznikl. Kulturní dům byl slavnostně otevřen na podzim roku 2014.