Město Žatec připravuje rozsáhlou revitalizaci svého parku pod nemocnicí. Záměr počítá s jeho přeměnou tak, aby se z něj stalo centrum odpočinku a sportovních aktivit obyvatel. Letos má proběhnout průzkum zdravotního stavu stromů, pracuje se na průzkumu vodních poměrů v parku. Vlastní práce by pak mohly začít už v příštím roce, záležet ale bude na penězích náklady se zřejmě vyšplhají na miliony korun.

Radnice v Žatci v minulých dnech vypsala výběrové řízení, kterým hledá odborníka, který by pro město zmapoval stav stromů v parku. Posuzovat se bude sto stromů, dendrologický průzkum má být hotov letos v květnu. Ukáže například, které stromy se budou muset kvůli zdravotnímu stavu pokácet.

Připomeňte si: Město chce zlepšit své parky. Jak? Napoví soutěž architektů

„Shromažďujeme potřebné podklady pro revitalizaci parků. Provádí se hydrogeologický průzkum, chystá se dendrologický. Podle jejich závěrů se uvidí, jak budeme postupovat dál," sdělila Martina Oppelová, pověřená vedením odboru rozvoje města žatecké radnice.

V rozpočtu je milion a půl

V investičním rozpočtu města pro letošní rok je na parky vyčleněn milion a půl milionu korun, za tyto peníze se mají zaplatit právě různé průzkumy, případně studie a projekty. Řešit se má nejen vodní režim v parcích a revitalizace zeleně, v plánu je i úprava současných komunikací, výstavba nových běžeckých cest, vyrůst mají dětská hřiště i sportovně relaxační prvky.

Počítá se s rekonstrukcí veřejného osvětlení, umístění nových laviček, odpadkových košů a kamer.

Psali jsme: Proměna parků v Žatci. Počítá se s hřišti i cestami pro běžce