Vedení Žatce plánuje rozsáhlé změny v parkování v centru města. Znovu se uvažuje o jeho zpoplatnění.

Zároveň je v plánu přestěhování autobusového nádraží k vlakovému, na jeho nynějším místě na Kruhovém náměstí má vzniknout velké parkoviště.

„Jednáme s Českými drahami o tom, že bychom autobusové nádraží přestěhovali do blízkosti vlakového. Dopravu s centrem by pak zajišťovala pravidelná autobusová kyvadlová doprava,“ sdělil starosta Žatce Erich Knoblauch. Podle něj by se v místě nynějšího autobusového nádraží uvolnil prostor pro parkoviště. To by sloužilo jak pro centrum města, tak i pro supermarket, který má vzniknout na místě zbourané Střelnice.

Centrum Žatce se dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst. Vedení města také proto zvažuje, že by se za parkování znovu platilo. „Řada lidí přijede ráno do práce a auto zaparkují na celý den na náměstí. Během dne pak není v centru příliš volných míst k parkování například pro návštěvníky města,“ uvedl starosta. Podle jeho slov to, jak má město vyřešeno parkování pro turisty, posuzují také komisaři UNESCO. Ti budou zkoumat, zda může být město zapsáno na seznam světového kulturního dědictví. V této souvislosti město uvažuje, že by na Žižkově náměstí bylo zřízeno parkoviště pro turistické autobusy.

„Zvažujeme, že by bylo zpoplatněno nejen centrum, ale i parkoviště v Jakubské ulici,“ dodal místostarosta Aleš Kassal. Podle jeho slov by se peníze za parkování mohly stát do budoucna vítaným zdrojem příjmů města.

V centru města se platilo za parkování už v 90. letech. Radnice pak parkovací automaty po pěti letech v roce 1999 zrušila, protože náklady na provoz a opravy byly vysoké.