Během léta se v Žatci objeví už třetí parkovací automat. Ke zpoplatněným parkovištím u Komerční banky na Kruhovém náměstí a před poštou přibude také prostranství před Českou spořitelnou u sloupu Milénia na náměstí Svobody.

Platit se tam bude od poloviny července na parkovišti s kolmým stáním, ostatní místa na náměstí zpoplatněna nebudou.

Radní už schválili nákup parkovacího automatu za sto tisíc korun a také nařízení, které určuje dobu zpoplatnění a cenu parkování. Na části náměstí Svobody budou muset platit řidiči od pondělí do pátku od 8 do 17 hodin. Cena bude stejná jako na Kruhovém náměstí nebo u pošty – pět korun za každých započatých třicet minut stání.

V centru Žatce se platilo za parkování už v devadesátých letech. Radnice ale parkovací automaty po pěti letech jejich provozu v roce 1999 zrušila, protože náklady na jejich chod a opravy byly vysoké. Teď se město k placenému parkování někde vrací. Podle vedení města má vést zpoplatnění k častějšímu střídání aut na parkovištích.

Parkovací automaty jsou pro město zatím jednoznačně výdělečné a jejich nákup se zaplatí po pár měsících. „Parkovací automat na Kruhovém náměstí, který tam byl umístěn v září 2009, dosud vybral 460 tisíc korun. Do automatu před poštou, kde se za parkování platí od počátku května letošního roku, řidiči vhodili 21 tisíc korun,“ vypočetl Jiří Dobruský.