Policie loni v Ústeckém kraji pátrala po více než 2000 lidech. Například v roce 2007 bylo v pátrání více než 2800 lidí. Z toho pohřešovaných osob loni hledali policisté 509, zatímco v roce 2007 policie hledala 625.

V roce 2007 policisté hledali více lidí, neboť ve statistikách jsou počty osob v pátrání za Liberecký i Ústecký kraj uvedeny společně v rámci tehdejšího severočeského policejního kraje.

Hledaní lidé

Pokud policie někoho hledá, znamená to, že chce člověka zadržet kvůli podezření z trestného činu, že se nedostavil k soudu či do výkonu trestu.

InfoblokNejvíce pátrání policie vyhlásila loni na Lounsku a Teplicku. Pátrání po lidech, které hledá policie v souvislosti s kriminální činností je obtížné. Mohou se pohybovat kdekoliv. Policisté je odhalí při kontrolách vozidel a chodců v lokalitách, kde se mohou tito lidé zdržovat, jako jsou ubytovny, hospody, různá místní ghetta. Chybí při vyhledávání osob zrušená železniční policie, která ve vlacích zadržela řadu hledaných tváří. Hledané osoby zadrží při náhodných kontrolách a drobných incidentech také městské policie. Občas narazí na tyto osoby také celníci při svých kontrolách a též cizinecká policie.

Zvláštní skupinu mezi hledanými osobami představují děti, které utekly z dětských domovů nebo výchovných ústavů. Loni se jednalo o 688 svěřenců. Většinou se vracejí ke svým rodinám.

Při pátrání pomáhá i nově zřízená speciální pořádková jednotka. Velký kus práce odvedla tato jednotka začátkem roku při pátrání, když skončil po sedm týdnů trvajícím útěku v rukou policie Jindřich Jetmar. Skrýval se v lesích na Děčínsku a přežíval po chatkách. Jetmar trpí paranoidní schizofrenií a může být pro ostatní nebezpečný. Rozhodnutím ústeckého krajského soudu skončil v detenčním ústavu.

Pohřešovány jsou stovky dospělých

Kromě toho policisté loni hledali také 112 dětí, které odešly z domova. Pohřešovány byly i stovky dospělých. Pátrání po pohřešovaných bývá časově a především personálně velice náročné. Policistů je omezený počet, pomáhají dobrovolníci, mnohdy i místní hasiči.

Čtěte také: Policie pátrá po mamince čtyř dětí ze Slavětína

Podle Veroniky Hyšplerové z ústecké krajské policie je důležité, aby lidé při nahlašování pohřešovaného měli k dispozici co nejčerstvější fotografii osoby. „Potřebujeme také znát zvláštní znamení na těle člověka, tedy mateřská znaménka, tetování apod. Dále kontakty na osoby, s nimiž se člověk stýká, musíme vědět, jestli je na něčem závislý. Potřebná je i znalost léků, které užívá, ale také jeho zájmy, kam nejraději chodí, a naopak jakým místům se vyhýbá. Pokud odjel autem, je třeba znát i popis vozidla," uvedla Hyšplerová.

Kosterní rébusy

Loni policie zkoumala nalezená těla a též kosterní pozůstatky celkem devíti osob, které nebylo možné v krátké době ztotožnit. U neznámých mrtvol identita po soudní pitvě je většinou známa během jednoho týdne podle zubních záznamů a dalších znaků, případně s pomocí DNA.

Poslední případ delší dobu pohřešovaného člověka vyřešili policisté, když 31. května tohoto roku byl nalezen utonulý mladý muž. Zmizel 13. prosince 2012 v Lounech. Spadl do Ohře a jeho tělo bylo nalezeno o 15 km níže po proudu u obce Pátek. „Policie vyloučila cizí zavinění smrti mladého muže," dodala k případu Hyšplerová.

Připomeňte si: Mrtvé tělo, jež vydala Ohře, je mladý pohřešovaný Slovák

U kosterních pozůstatků se někdy policisté setkávají s kostlivci starými i přes sto let. Většinou jde o nálezy mrtvých bez cizího zavinění. Mnohdy jde o staré kosterní nálezy, když se objeví kosti po povodni, při sesuvu půdy, na stavbách a při hloubení inženýrských sítí. Jde většinou o kosterní pozůstatky ze starých zrušených hřbitovů.

Vlevo je lebka, vpravo podoba tváře ženy z kriminalistického ústavu.

Jedním z nevyřešených nálezů je případ ze 4. ledna 2008, kdy byly na Lounsku u obce Libořice nalezeny kosterní ostatky ženy. Na místě ležely zhruba od 3 do 5 let. Soudní pitva určila následující popis: Jde o ženu ve věku od 18 do 22 let, vysoká odhadem 155  -165 cm, měla střední postavu. Kriminalisté dodnes neznají totožnost ženy. Není vám tvář ženy povědomá? Pokud ano, oznamte to policii.