„První vezmeme kompletně ubytovny, pak se podíváme na vytipované byty. Všechny adresy důkladně prověřte. Dotazy?" ptá se šéf policejních pátračů těsně po osmé hodině ráno na žateckém policejním oddělení. Právě končí ranní porada téměř dvacítky policistů před mimořádnou pátrací akcí. Cíl akce? Hledané osoby, pohřešovaní, lidé, kteří nenastoupili do vězení. Podobná porada právě probíhá také v Lounech, hledat se bude po celém regionu. Vyrážíme…

„Pátrací akce probíhá po celém okrese Louny, v Žatci, Lounech, na Podbořansku i Postoloprtsku. Zúčastňuje se jí celkem čtyřicet policistů z pořádkové a dopravní policie, jsou tu i kriminalisté, účastní se také psovod se služebním psem," přibližuje velikost mimořádného pátrání Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech. A že hledat je koho. Podle policistů je mezi hledanými osobami jen z okresu Louny přes sto lidí.

Více než sto hledaných

V Žatci vyrážíme do Heydukovy ulice, do jedné z tamních ubytoven. Osm policistů vchází rozhodně dovnitř, paní správcová to tady má na první pohled dobře zorganizované. To potvrzují i následné kontroly policistů.

Policisté nahlédnou všude. Klepají na pokoje, projdou i společné koupelny, nahlédnou do sklepení, paní správcová jim ochotně ukazuje i zamčené místnosti. Každému řeknou: „Kontrola totožnosti. Občanský průkaz, prosím," a všichni v této ubytovně doklady předkládají. Kontroly jsou zapsány, všichni „prolustrováni", jestli náhodou nejsou mezi hledanými.

Pokračujeme na ubytovnu Severu Žatec. Tam, na rozdíl od téměř plné ubytovny v Heydukově ulici, je prázdno. Jen jeden student a jeden další mladík. Je nemocný, policisté ho probudili, ale i on ochotně ukázal, že problémy se zákonem nemá. Pokračujeme do třetí žatecké ubytovny v Lučanské ulici. Opět policisté všechny zkontrolují, i tady je vše v pořádku. Největším vzrušením je malý pětiletý klučík, kterého policisté očividně zaujali. Rád by viděl jejich pistole a vypráví úplně bezelstně o dopravní nehodě, která se asi jeho rodině nedávno stala.

Naše akce je ale zatím „bez zásahu". I když ne tak úplně. Žatecká skupina sice zatím nikoho hledaného nenašla, kolegové v Lounech už ale první osoby předvedli na policii. „Policisté prověřili celkem osm ubytoven po celém okrese, prověřovali také vytipované adresy a adresy zjištěné operativním šetřením, kde by mohli hledaní být, kontrolovali i vytipované prostory sloužící k přespávání osob bez domova. Celkem bylo zkontrolováno 173 lidí," říká k rozsahu pátrací akce policejní tisková mluvčí.

Stovky kontrol

My ale pokračujeme dál. Ubytovny prohledané, policisté si rozdělují adresy a vyrážíme hledat na vytipovaná místa. První je byt v žateckém Podměstí. Na zvoncích hledané jméno není, na schránce také ne. Policisté proto zaklepou na první dveře a ptají se mladé maminky, která otevřela s ratolestí v náručí. „Ten už v baráku nebydlí, odstěhoval se. Kam? To bohužel nevím," reaguje mladá žena.

Pokračujeme do Javorové ulice. Také tam hledaný muž není, ale policisté dostávají alespoň tip, kam se údajně odstěhoval. Zapisují si ho a později se tam také podívají.

Po ubytovnách se hledá po domech

Hledání po bytech je složitější než na veřejných místech. Policisté do bytů nesmí, pokud je nájemník nepozve. Hledaný by se tak mohl skrývat někde uvnitř, policisté tam ale jen tak nemohou, jen když si jsou zcela jistí. „Někdy se ale stává, že nás lidi sami pozvou do bytu a hledaná osoba tam je. Myslí si, že ji nenajdeme, že nás svou vstřícností obelstí. Pak ten člověk leží třeba za gaučem," popisuje zážitky z jedné z dřívějších akcí jeden z policistů.

Zatím jdeme na další adresu. Hledaná osoba tam opět není. A takhle pořád dokola, desítky jmen a adres. Končí se pozdě odpoledne, na některá místa, kam se předtím nedostali, se policisté vracejí. A jsou v mnoha případech úspěšní. Celkem třináct „zásahů".

„Policisté vypátrali při akci dva muže, na které vydaly soudy příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Vypátrali také pět osob, na které byl vydán příkaz k zatčení nebo zadržení. Dále policisté zajistili dva svěřence výchovného ústavu a jednu pohřešovanou ženu. V průběhu této pátrací akce zjistili policisté tři motorová vozidla, po kterých bylo vyhlášeno pátrání," vyjmenovala úspěchy pátrací akce v okrese Louny mluvčí Jaromíra Střelcová.