V Žatci je několik muzeí. Regionální, chmelařské, homolupulů, připravuje se pivovarnické, židovské, expozice bude též v Mederově domě. Na začátku dubna se rodina žateckých muzeí rozrostla o nové stálou expozici historické výpočetní techniky, která se otevřela na Hošťálkově náměstí v Žatci. Muzeum Retro computer, které je jedinečné v rámci České republiky, vystavuje soukromou sbírku počítačů a notebooků Pavla Jambora ze 70. až 90. let dvacátého století. Některé exponáty nejsou jinde v Evropě k vidění.

„Místnost, kde jsou počítače vystavené, jsme vyladili do socialistického stylu. Je tady přes 130 kusů výpočetní techniky. Asi třicet jich mám ještě doma, nevešly se sem,“ říká v rozhovoru pro Týdeník Lučan Pavel Jambor ze Žatce, který počítače sbírá přes třicet let.

Jak nápad vytvořit počítačové muzeum vznikl?

Starými počítači jsem měl zaplněný jeden pokoj doma, všude ležely i v sídle mé firmy. Že by bylo dobré vytvořit muzeum, napadlo přítelkyni Kateřinu Malou, která provozuje restauraci U Zlatého beránka. Zvažoval jsem, že bych ho zřídil na půdě domu ve Dvořákově ulici 31, který jsem ještě v prosinci vlastnil. Investice by byla ale ohromná. Hledali jsme jiné místo. Shodou okolností se u restaurace uvolnily vedlejší prostory. A tak muzeum vzniklo na Hošťálkově náměstí.

Do muzea se vstupuje přes restauraci. Bylo složité oba objekty propojit?

Ani ne. Na počátku 20. století na stejném místě totiž průchod byl. Restaurace U Zlatého beránka byla původně ve velkém rohovém domě a později se právě v roce 1904 těmito dveřmi spojily oba domy a rozšířila se kapacita hostince. Takže jsme vybourali jen několik centimetrů zdi. Se stavebními pracemi se začalo letos na začátku roku. Vypadá to teď, že místnost je součástí restaurace. Ale ve skutečnosti se stále jedná o dvě budovy se dvěma čísly popisnými.

Výstava Dům a zahrada
FOTO: Dům a zahrada inspiruje desetitisíce lidí

Vystavujete všechny počítače ze své sbírky?

Ne. Všechny se do muzea nevešly. Mám jich doma ještě asi třicet. Vybral jsem do muzea počítače, které byly u nás v osmdesátých letech nejvíce rozšířené.

Co lze tedy v muzeu vidět?

Vystaveno je přes 130 kusů výpočetní techniky. V muzeu je třeba první vyráběný notebook na světě Epson HX 20, je z roku 1982, první plnobarevný přenosný počítač na světě Commodore SX-64 z roku 1984. Vystavený je i počítač Sord M5, který se jako první ve větší míře rozšířil v tehdejším Československu. Prodával se přes Tuzex. Nechybí ani první kapesní počítač světa Atari Portfolio. K vidění je technika od firem Commodore, Atari, Robotron, Tesla, Sinclair, Apple nebo Sharp, na třech místech si zájemci mohou zahrát dobové počítačové hry na C64 MINI.

Chcete si přečíst víc? Celý rozhovor najdete v Týdeníku Lučan, který si ještě stále můžete koupit na stáncích. Další čerstvé číslo s novými tématy vyjde zase v úterý.