Místo úhledných zahrádek nánosy sešlapané zeminy, stěny pomalované grafity a těšení, které nebere konce. V obci Račetice vzniká unikátní venkovské městečko pro seniory, kde mohou strávit podzim života v luxusních podmínkách. Na klienty ale ještě dlouho slibované domky nečekají, v obci zatím vyrostly jen holé stavby.

Záměr vybudovat v Račeticích seniorský „satelit“ zveřejnila obec spolu s prováděcí firmou a majiteli pozemků v létě 2013, hotovo mělo být na podzim následujícího roku. K tomu ale nedošlo. „Hotovo je zatím asi osmdesát procent,“ odhaduje starosta obce Račetice Vlastislav Hofman. „Stavbu zpomalily problémy s financováním projektu,“ uvádí důvody téměř čtyřleté prodlevy starosta.

Zdroj: Youtube

Domov pro seniory Račetice 2013  Zdroj: YouTube.com/Miloslav Čermák

Firma zodpovědná za stavbu areálu totiž nedostala od banky opakovaně úvěr. „Staví se k nám zády. Přestože byl úvěr na dofinancování mnohokrát předjednán, tak bohužel vždy jednání ztroskotala,“ říká jednatel společnosti Bond Development Miloslav Čermák.

Rodiny budoucích klientů jsou z čekání zklamané. „Maminka na nabídku přišla krátce po smrti táty. Mohl to pro ni být nový začátek, byla z té vize nadšená,“ popisuje Alena Žmolíková z Kadaně. „Moc se jí líbila vidina, že bude v pohodlí, nebude muset kolem domu běhat a zároveň tam bude mít dostatek vyžití. Už roky ale čeká, až bude mít kam podat přihlášku,“ dodává Žmolíková.

VIZUALIZACE. Domovy měly stát už minulý rok na podzim, později se termín posunul na letošní jaro a teď to vypadá na leden 2015. Podle starosty se ale už staví a nic nebrání tomu, aby se na počátku příštího roku nastěhovali první zájemci.
Domky v Račeticích: bydlení pro seniory a 102 pracovních míst

Nedokončené stavby jsou zklamáním nejen pro budoucí klienty, ale sympatie nevzbuzují ani u místních. Obtěžuje je nepořádek a bojí se vandalů. 

„Se stavbou přímo sousedíme. Nevadí nám hluk, protože loni se tu jako v minulých letech skoro neobjevila ani noha,“ vypráví Ivan Janák z Račetic. „Ale objevuje se samozřejmě nějaký nepořádek ze staveniště, některé domy vandalové pomalovali a navíc se tu potulovali zloději. Je to celé otevřené, ztratilo se hodně mědi,“ poznamenává Janák.

Projekt nepadl

Od vzniku areálu si navíc obec a její obyvatelé slibovali vznik nových pracovních míst. O resort, který pojme téměř dvě stovky seniorů, se mělo starat asi sto lidí.

Obec ani firma ale neházejí flintu do žita a zdárnému konci projektu věří. Podle Miloslava Čermáka je vše na nejlepší cestě, aby firma získala aktuálně rozjednanou půjčku. „Věřím, že budeme moci dokončit stavbu ještě v letošním roce a seniory nastěhovat,“ říká Čermák.

Mezi stromy v Orasíně ležela hromada se 120 nohami vysoké zvěře
VIDEO: Jako z hororu! Nivu v Orasíně pokryly mršiny

A těch podle račetického starosty Hofmana rozhodně není málo, průtahy je neodradily. „Zájem je obrovský, vím asi o osmdesáti lidech, se kterými jsou už snad i podepsané smlouvy o smlouvách budoucích. Jsou to nejen Račetičtí, ale i lidé z Kadaně či Žatce,“ uzavírá starosta.

Co má resort nabízetV obci má vzniknout několik venkovských domů s dvoulůžkovými byty. V těch bude vlastní sociální zázemí a zahrádka. Klienti dostanou pětkrát denně stravu a kompletní zdravotní i sociální péči. V kulturním středisku areálu má probíhat pravidelný společenský program, seniorům jsou jinak k dispozici i kavárna, obchod a knihovna.