Po třech a půl letech se na jaře konečně znovu otevře Pamětní síň Emila Filly v peruckém zámku. Probíhají nutné opravy, zvyšuje se bezpečnost, zloději totiž v listopadu 2011 nenarazili na příliš velký odpor. Připravuje se nová expozice o významném českém malíři, který v Peruci žil, tvořil, miloval ji. Co ale turisté uvidí? Dokumenty, Fillův nábytek či méně významná díla? Nebo i ta drahá, nejvýznamnější? Dostanou se z trezoru?

Otazník stále visí nad vystavením nejvzácnějších obrazů; obavy jsou z další krádeže. Problémy jsou s pojištěním i hlídáním drahých děl. Nyní ale návratu originálů svitla naděje. Našly se peníze na nepřetržitou ostrahu zámku.

Kraj schválil jeden a půl milionu korun na non stop ostrahu. Definitivně vyhráno ale určitě ještě fanoušci Emila Filly zatím nemají, stále je ve hře mnoho ale… „Povahu nové expozice aktuálně řešíme. Protože se zvýší bezpečnostní opatření, rádi bychom v expozici umístili originální díla a nejvzácnější obrazy," odpověděla na dotaz Deníku Magdalena Hanáčková, mluvčí Ústeckého kraje.

Kraj jako správce sbírky aktuálně schválil v rozpočtu na rok 2015 jeden a půl milionu na nepřetržitou ostrahu děl bezpečnostní agenturou. Správce sbírky totiž musí dbát o její bezpečí. A ostraha byla právě jednou z podmínek, aby mohly být vzácné obrazy vystaveny. V příštích týdnech bude vypsáno výběrové řízení. Další problémy ale zůstávají. Pojišťovny si například přály policii a hasiče přímo v Peruci, což je takřka nesplnitelný požadavek. Hasiči i policisté by do Peruce při zásahu museli přijet z Loun, což ale pojišťovnám nestačí. „Některé podmínky pojišťoven nejsou reálně splnitelné. Pojištění stále řešíme, ale zatím se zdá, že díla vystavená na zámku v Peruci jsou prakticky nepojistitelná," pokračovala Hanáčková.

Naděje tedy je, ale stále zůstává hodně otázek. Právě celodenní ostraha by ale mohla pojišťovny a další, kdo rozhodují o umístění nejvzácnějších děl, obměkčit. Skeptická byla nedávno i ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která má Fillovo dílo na starosti. „Obrazy chceme vystavit, ale ne za cenu přílišného rizika," uvedla nedávno pro ČTK Alica Štefančíková.

Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet po schválení non stop hlídání děl strážci bezpečnostní agentury.

Zloději na zámku řádili v listopadu 2011

Obrazy Emila Filly, které k Peruci neodmyslitelně patří již od roku 1958, chybějí na zámku už od listopadu 2011, kdy došlo ke krádeži vzácných uměleckých děl. Tehdy čtyři obrazy v hodnotě desítek milionů korun odnesli lupiči. A i když policie zloděje i díla velmi rychle našla, do Peruce se nevrátily; naopak byla kvůli velmi špatnému stavu zámku a zabezpečení odvezena i zbývající díla. Na jaře ale konečně dojde ke znovuotevření expozice. „Podařilo se získat plnou moc od vlastníků zámku, díky které mohou probíhat nutné úpravy. Ve spolupráci s městysem Peruc se provádějí nutné stavební úpravy a zlepšení zabezpečení. Práce jsou naplánovány tak, aby se na jaře mohla expozice otevřít," řekla M. Hanáčková.

Kraj vlastní sbírku, která čítá zhruba tisíc exponátů. Jedná se o výtvarná díla, věci z pozůstalosti i nábytek, který používal Emil Filla. Před krádeží bylo v Peruci vystaveno zhruba padesát Fillových děl. Kolik jich nakonec uvidí návštěvníci nyní, na to si budeme muset počkat až po znovuotevření.

V Peruci ve výstavní síni probíhala například úprava vstupu, elektroinstalace, vodovodu, zlepšují se světelné podmínky. Upravuje se jak mechanické zabezpečení děl, tak i elektronické, instalován je kamerový systém. Úpravy v pamětní síni vyjdou na zhruba milion korun.

Do peruckého zámku, konkrétně do tamní pamětní síně, byly obrazy umístěny při příležitosti pátého výročí úmrtí umělce v roce 1958. Část svého díla odkázal státu sám malíř, který v Peruci žil a tvořil v letech 1946 až 1952. Ale měl podmínku. Chtěl, aby byly obrazy vystaveny právě v Peruci.

Po krádeži v roce 2011 byl ale s návratem Fillových děl „domů" dlouho problém. Zámek totiž chátrá, a to včetně křídla, kde je expozice, jejímž správcem je kraj. Ten ale po krádeži nemohl provést nutné úpravy. Vzácná a drahá díla by tam nebyla v bezpečí. Kraj potřeboval, aby mohl opravovat soukromý majetek, souhlas vlastníků peruckého zámku, kterými jsou soukromé osoby. A právě tam byl problém.

Podle vedení Ústeckého kraje ale několik let cizinci Ciolfi Emmanuel a Hellyer Francis James nekomunikovali a nebylo možné se s nimi domluvit. Podařilo se je „dohnat" teprve nedávno, když nabídli perucký zámek k prodeji. „Až do doby ohlášeného prodeje nebylo možné komunikovat s vlastníky zámku," řekl už před časem Deníku Zdeněk Rytíř k Krajského úřadu Ústeckého kraje. Vlastníci zámku s tímto tvrzením ale nesouhlasí a tvrdí, že je bylo možné běžně zastihnout.