Klid rozhodně není slovo, které by vystihovalo současnou atmosféru v podbořanském zastupitelstvu. Už pár měsíců po podzimních volbách padají ve městě další trestní oznámení. To nejčerstvější podal na starostu Radka Reindla (ODS) opoziční zastupitel Leo Peterka (TOP 09). „Je dobře, že se vše prošetří a opět se ukáže, jako už tolikrát, že pan Peterka podává lživé informace, říká opakovaně nepravdy a jen očerňuje bez důkazů," reaguje na obvinění od Peterky první muž Podbořan.

„Starosta mě označil na zasedání zastupitelstva za podvodníka a člověka, který dělá podvody. Touto křivou pomluvou došlo k závažnému poškození mého dobrého jména. Vyzval jsem ho, aby se mi omluvil, neudělal to, proto jsem nucen učinit další právní kroky," uvedl k nejnovějšímu trestnímu oznámení Leo Peterka, dlouhodobý kritik současného vedení Podbořan.

Leo Peterka: v SVS se dějí nepravosti

Na začátku nového sporu bylo prohlášení Peterky při schvalování osob, které mají zastupovat Podbořany v orgánech Severočeské vodárenské společnosti. V její dozorčí radě Radek Reindl působí. Zastupitel Leo Peterka tvrdil, že ve společnosti, jejímiž akcionáři jsou severočeské obce včetně Podbořan, se dějí nepravosti, proto se podle něj zdražuje cena vody. Nesouhlasí s tím, že je to kvůli velkým investicím do technologií. Obvinil starostu ze zapletení s „kmotry".

„Orgány společnosti jsou obšancované lídry ODS, lidmi jako jsou Novák nebo Oulický. Společnost nemá veřejná výběrová řízení, neprobíhají transparentní soutěže. Je to kvůli tomu, že tam sedí lidé jako starosta Reindl," vyřkl závažná obvinění na adresu starosty Leo Peterka.

Dlouholetý podbořanský starosta Radek Reindl nařčení rezolutně odmítá. „Nesmysly, lži a výmysly. Ve společnosti probíhají veřejné soutěže podle zákona, všechny jsou na veřejném portálu, může se podívat i přihlásit kdokoli. Vše je zveřejněno. Navíc člen dozorčí rady rozhodně nedělá výběrová řízení, nemůže do nich zasahovat, soutěže má na starosti vedení společnosti. Jen uráží a mluví o něčem, co neví a čemu nerozumí," reaguje Reindl.

Zastupitel žádný důkaz nepředložil

Pokud se podíváme na internetové stránky společnosti SVS, musíme dát v tomto bodě zapravdu starostovi. Soutěže, na opravy i nově budovanou infrastrukturu, jsou tam opravu uveřejněny, podle zákona je tam uvedena technická specifikace i průběh soutěže. Výběrová řízení má firma otevřená. Také je pravda, že dozorčí rada výběrové soutěže neřídí.

Peterka upozorňuje na vazby „spřátelených" firem s politiky. Stavební firmy jsou prý s nimi domluveny. Žádný důkaz ale zatím nepředložil. Starosta Podbořan řekl na jednání městských poslanců, v bezprostřední reakci na obvinění, že Peterka je pro něj podvodník. „Je to stále dokola. Nikdy nic neprokázal, nepředložil žádný důkaz. Ani nemůže, vymýšlí si nesmysly. Stále křivě obviňuje," byl rozčilený Reindl. „Také město dělá všechny soutěže veřejně, zcela otevřeně a vždy vyhraje nejlevnější. Vše děláme zcela transparentně," pokračoval.

Obvinění se nepotvrdila

Pro Deník pak dodal, že bude rád, pokud vše policie řádně prošetří. Argumentuje tím, že stížností k různým úřadům, obvinění a trestních oznámení už podal Leo Peterka a jemu blízcí opoziční zastupitelé celou řadu. Nikdy ale zatím nebyl nikdo policií obviněn, nikomu nebylo dozorujícím úřadem udělena pokuta, nikomu nebylo nic vytýkáno. Všechna podání byla odložena, úřady potvrdily, že podbořanská radnice postupuje správně. „Obvinění už vznesl pan Peterka řadu. A ani jedno se nepotvrdilo. Opakovaně podává lživé informace, uvádí zastupitele v omyl, vědomě lže," řekl starosta.

Upozorňuje například na nedávné spory kvůli rekonstrukci ulice Dukelská. Peterka nařkl radnici, že staví načerno, podal také trestní oznámení. Státní zastupitelství ale nenašlo žádné důkazy, že by došlo k obcházení zákona, že byla oprava v pořádku potvrdil i stavební úřad. „Vědomě lhal, když říkal, že se tam staví načerno. Stavba byla v pořádku, všechna povolení byla. A když bylo obvinění vyvráceno, měl by se omluvit, ale neudělal to. A takových případů, kdy očerňuje naprosto bez důkazů a bezdůvodně, je mnoho. Opakuji, že všechna jeho obvinění byla v minulosti vyvrácena," dodal Reindl. Podle něj v minulosti například Peterka na zastupitelstvu řekl, že vydávání falešných faktur není problém. To by si podle něj, jako podnikatel, určitě neměl dovolit.

Kritici: "něco není v pořádku"

Zastupitel Leo Peterka s argumentací starosty nesouhlasí. Prý jen upozorňuje na nefér jednání radnice. „S tím, že jsem podal již celou řadu trestních oznámení a stížností, která se nikdy neprokázala, nesouhlasím. Za celou dobu jsem podal pouze dvě trestní oznámení, jedno ve věci ubytovny pana Štěpánka a druhé ve věci revitalizace části Podbořan. Je pravda, že ani u jednoho z těchto trestních oznámení se podezření ze spáchání trestného činu nepotvrdilo a obě byla odložena. Jiná věc je to, že se na jednáních zastupitelstva snažím trvale upozorňovat na přešlapy a nefér jednání ze strany vedení města a v tomto hodlám i nadále pokračovat, jestliže k tomu bude zadán nějaký z mého pohledu závažný důvod," uvedl pro Deník Peterka.

Důkazy, které by prokázaly pochybení podbořanské radnice v minulosti, opravdu nejsou. Dlouhodobí kritici současného vedení Podbořan, zastupitelé Leo Peterka a Lumír Šopf, už na vedení města podali mnoho a mnoho stížností a několik trestních oznámení. Důkazy ale chybí, často o ně žádala také redakce Deníku, obvinění se ale v minulosti zatím nikdy nepotvrdila. A teď? Uvidíme. 

Oponenti jsou totiž přesto přesvědčeni, že mají pravdu, stále naznačují, „že na radnici není něco v pořádku". „Důkazy předkládám, problém je v tom, že se všichni znají. Kontroly jsou dělané na dálku. A policie? Všichni se v Podbořanech znají, jsou tam vazby," řekl před dvěma lety Lumír Šopf k jedné ze stížností, která nedopadla pokáráním radnice.