Obavy, bezmoc, ale i vztek. To jsou pocity lidí, kteří se podepsali pod petici za lepší zdravotní péči na Lounsku.

Svůj podpis připojilo celkem 1 754 občanů z Loun a okolních obcích.

Více o akci čtěte
v souvisejících
článcích vpravo.


Petiční arch předal ve středu 5. května předseda petičního výbor a starosta Brodce Pavel Beneš krajským zastupitelům.

Cílem bylo upozornit politiky na situaci, kdy na Lounsku chybí po uzavření interní a chirurgického oddělení v soukromé nemocnici akutní zdravotní péče. „Vzbudili jsme zájem. Zastupitelé o problému diskutovali. Nastínili, že v Lounech se zvažuje o vybudování menšího zařízení s několika lůžky,“ uvedl Pavel Beneš.

K tomu sice žádné usnesení nepřijali, zabývat situací se ale chtějí. „Zastupitelé se dohodli, že se celou záležitostí budou dále zabývat a hledat možná řešení nastalé situace,“ doplnila tisková mluvčí Krajského úřadu Magdalena Hanáčková.

Za lepší zdravotní péči protestovaly v dubnu stovky lidí v centru Loun. „Požaduje jednoznačné stanovení spádové nemocnice, vybudování malého zdravotního zařízení poskytující akutní lékařkou pomoc a určení zdravotního zařízení k výkonu odborných lékařských vyšetření vyžadující speciální zařízení,“ zdůraznil Pavel Beneš.

Beneš: jsme připraveni opět svolat protestní shromáždění

Petici dostanou do rukou i lounští zastupitelé, a to 21. června na svém zasedání. „Pokud se nebude ani pak nic dít, jsme připraveni opět svolat protestní shromáždění na náměstí, tentokrát už jako občanské sdružení,“ dodal P. Beneš. První protest svolali komunisté, starosta Jan Kerner se proto odmítl dostavit.

Město Louny se snaží vyjednat rozšíření pohotovostní péče pro dospělé, ta to o chirurgickou pohotovost. „V nejbližší době se budeme ve spolupráci s chirurgickými ambulancemi snažit zabezpečit pohotovostní chirurgickou péči v odpoledních hodinách a o sobotách, nedělích a státních svátcích,“ uvedla tajemnice Renáta Čapková.

Úplné obnovení uzavřených oddělení v soukromé nemocnici je v současné době nereálné. Nicméně město chce vyjednávat s VZP o možnostech obnovení několika lůžek.

Vedení soukromé nemocnice ukončilo od února veškerou akutní péči v nemocnici. Záchranná služba vozí lidi z Loun a okolí při náhlých zdravotních problémech k hospitalizaci do jiných měst. To se nelibí ani příbuzným pacientů, kteří to mají za svými blízkými daleko.