Původně jen studentská jednorázová akce s názvem Žatec proti neonacistům, během které chtěla skupina studentů sbírat podpisy pod petici, jež žádá vedení města, aby se zabývalo vzrůstající oblibou pravicového extremismu, žije dál. Studenti šíří petici mezi veřejnost a už mají stovky podpisů. Mladí uvažují i o dalších akcích.

„Přímo na místě shromáždění proti pravicovému extremismu v pátek pátého října na Kruhovém náměstí jsme nasbírali přes dvě stovky podpisů. Archy se ale dále šíří mezi lidi, mohou je podepisovat do konce října. Určitě jich bude dalších několik stovek. Také je možné petici podepsat na šesti místech v Žatci," říká mluvčí studentů Radek Holodňák, který navštěvuje gymnázium ve městě.

Podpisové archy jsou k dispozici v žatecké knihovně, v muzeu, na recepci nedávno otevřené sladovny, v mateřském centru Sedmikráska, ve skateshopu na náměstí Svobody a v divadle v šatně během představení.

Studenti v Žatci uspořádali setkání v den, kdy tam měla mít mítink extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Ten se nakonec nekonal, ovšem žáci své znechucení neonacisty, radikály, násilím a rasismem dali stejně najevo. Petice je adresována vedení města a i když studenti vědí, že s problémem nemůže radnice příliš dělat, chtějí na situaci poukazovat. „Chceme upozornit na vážný problém. Nechceme, aby se v Žatci konaly neonacistické koncerty. Upozorňujeme, že jednoduchý program DSSS nic neřeší, a poukazujeme na propojení DSSS s extremisty," zopakoval základní požadavky studentů R. Holodňák. Studenti uvažují v budoucnu také o besedách na téma pravicového extremismu.

Právě v minulých dnech lounský soud řešil dva zatčené cizince na neonacistickém koncertu v Žatci na konci září. Polák a Němec za propagaci nacismu dostali podmínku, navíc byli vyhoštěni.

Připomeňte si: Studenti uspořádali mítink proti pravicovému extremismu