Piano na ulici, na které si bude moci zahrát každý zájemce, nebo se naopak při své cestě pozastavit a poslechnout si umění druhých. To je projekt, který se už v příštích dnech dočká realizace v Lounech. Přímo na tamní pěší zóně Pražská se bude hrát už příští neděli.

Zahajovací, tak trochu slavnostní akce, je připravena na neděli 14. června od 17 hodin. Hudební nástroj bude umístěn v prostoru mezi hernou a knihkupectvím. Napoprvé by k němu měli usednout zajímaví hosté, pozván je také známý sbor Kvítek. Dá se očekávat, že jakási dramaturgie potom bude vznikat spíše spontánně. Samotný nástroj zapůjčí místní hudebník Jan Stehlík.

Čtěte více: Fenomén pian v ulicích zaujal mladé v Lounech

Piano má být otevřené každý den od 9 do 22 hodin. Mimo tyto časy ho bude před nenechavýma rukama chránit zámek. A před deštěm zase přístřešek. Organizátoři také doufají, že případné vandaly se špatnými úmysly odradí přítomnost kamery městského monitorovacího systému a samozřejmě hlídky strážníků. „Svým způsobem to bude i takový malý test Louňanů," ví Jan Petržilka, jeden z organizátorů, který stál u zrodu nápadu.

Piána v ulicích má už řada měst

Inspirací byl úspěšný projekt Piána na ulici Ondřeje Kobzy, který převzala už řada měst po celé zemi. Zalíbil se také Olze Knoflíčkové z Loun, která jako první s nápadem za přáteli přišla. „Jelikož jsem žila několik let v Praze, častokrát jsem uvítala černobílou hru náhodných kolemjdoucích. Piana se urodila ve městech lavinovou rychlostí a já si při cestách říkala, jak moc by jedno takové Lounům slušelo," vysvětlila dívka. „Veřejný prostor tím rozkvete a umožní lidem zastavit se, prožít něco neobvyklého a spojit se mezi sebou. Je tu možnost pro radost z lidské spontánnosti," těší se.

Uvedení projektu v život se o několik týdnů zpozdilo. Nejprve chtěli organizátoři počkat, až město provede avizované přesunutí laviček v místě. Potom se řešilo svolení od místního úřadu a placení poplatku za zábor veřejného prostranství. „S žádostí o odpuštění jsme na radnici neuspěli. Oslovili jsme proto místní knihovnu, která projekt vzala pod sebe a té město poplatek odpustí," popsala Olga Knoflíčková. „Jde o poplatek určený vyhláškou. Samozřejmě víme, že to není výdělečná záležitost, že je to něco pozitivního pro občany a projekt se nám velmi líbí. Ovšem udělení takové výjimky zakazuje zákon. Naopak platit ho nemusí město a jeho příspěvkové organizace, to by bylo proti logice. A městská knihovna je naší příspěvkovou organizací," vysvětlila Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice, který má zábory na starosti.