Nevzhledná díra po zřícené pizzerii v Hilbertově ulici v Lounech snad již dlouho nebude hyzdit centrum města.

Stavebnímu úřadu se podařilo navázat kontakt s majitelem pozemku, který se vyjádřil, že by rád pozemek zastavěl. Změnil tak své plány, kdy to vypadalo, že se pozemek pokusí prodat.

„Zhruba po roce se nám ohlásil majitel pozemku s tím, že by chtěl na pozemku stavět. Očekáváme, že již nenastane situace, kdy naše výzvy majitel vietnamské národnosti ignoroval. Pokutu v řádu desetitisíců chce zaplatit,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu v Lounech Jiří Janíček.

Pozemek a zvláště sklepení pod sousedící synagogou zkoumali památkáři a úředníci ze stavebního úřadu. „Minulý týden proběhlo na pozemku šetření a průzkum sklepení pod synagogou. Je potřeba přesně vymezit, jaké konkrétní práce je nezbytné provést pro zabezpečení synagogy. Jakmile bude zpracován posudek, nařídíme majiteli pozemku práce provést,“ upozornil J. Janíček.

Díra je i nadále památkově chráněná. Město i majitel pozemku žádali Ministerstvo kultury ČR o zrušení památkové ochrany. Ministerští úředníci ani ministr žádosti nevyslyšeli. „Ministerstvo kultury jednoznačně dospělo k závěru, že stavební pozemek, vzhledem k archeologickým a historickým hodnotám splňuje kritéria kulturní památky,“ uvedl v dopise na podzim loňského roku ministr Václav Jehlička.

To znamená, že majitel pozemku tam nesmí postavit, co se mu zamane. Bude muset v městské památkové rezervaci zachovat hmotnost původní stavby, což znamená dodržet původní rozměr a charakter budovy, která nesmí narušovat vzhled nejbližšího okolí.

Případné stavební práce zřejmě ovlivní plánovaná rekonstrukce Hilbertovy ulice, která by měla začít v polovině roku. „Majitel pozemku ví, že rekonstrukce je v plánu, pokud začne se stavebními pracemi až poté, nesmí opravenou komunikaci poškodit,“ upozornil J. Janíček.

V domě s pizzerií se propadla část stropů na konci února roku 2006. Poškozený dům byl následně celý zbourán. Odkryté sklepy a základy ohrožují i sousední stavbu - židovskou synagogu, která slouží jako depozitář Okresního státního archivu v Lounech.