Zatím bez povšimnutí vandalů stojí v Lounech nové parkovací automaty. Do řady ulic v centru města byly umístěny před bezmála třemi týdny. „Už se podařilo vybrat i nějakou tu korunu," říká Jaroslav Opat, ředitel Technické správy města Loun, která zařízení provozuje.

Zařízení, rozmístěná v samotném srdci města, na sebe zatím nepřitáhla pozornost vandalů. „Všechna jsou v pořádku. I samotné zahájení vybírání se obešlo bez jakýchkoliv technických problémů," dodává spokojeně J. Opat. Zkušební provoz běžel přitom pouhé dva dny. Ukázalo se, že vše funguje, jak má.

Problém ovšem nastal na velkém parkovišti na třídě Osvoboditelů. Přesněji u závory tamního parkovacího zařízení, kterou někdo už dvakrát ulomil. Viníka ani to, zda šlo o úmysl nebo nehodu, od které kdosi ujel, se zatím zjistit nepodařilo. Přesto, že místo monitorují strážníci prostřednictvím městského kamerového systému. „Nepodařilo se zjistit, kdo to udělal, protože k poškození došlo v noci a ještě za silného deště," konstatoval J. Opat.

Město díky parkovacím automatům získává i informaci o tom, kde se parkuje nejvíce. Není žádným překvapením, že nejvytíženější místa z pohledu parkujících automobilů jsou na Mírovém náměstí a pak v ulici Beneše z Loun, tedy naproti kinu Svět. Naopak prakticky nevyužívaná jsou stání v Táboritské ulici.