Změnit provoz a správu sportovišť ve městě zvažují v Lounech. Jednou z možností je, že sportoviště si bude město spravovat samo prostřednictvím městské společnosti Technická správa města Loun (TSML).

Společnost již provozuje městské koupaliště. Nově to bude i plavecká hala. Současnému nájemci Zdeňku Beckertovi v dubnu vyprší smlouva a městská rada schválila, že bazén bude od 1. května 2012 provozovat právě TSML.

Prvním, kdo navrhl, aby se začalo město zabývat správou sportovišť, byl zastupitel a radní města Radovan Šabata (Unie pro sport a zdraví). „Je nutné rozhodnout, co dál se sportovními areály. Mají sloužit občanům a pokud je řídí podnikatel, dělá to hlavně za účelem zisku. Mnoho měst si spravuje sportoviště samo. Navíc je větší šance na získání státních a evropských dotací, než když podává projekt soukromník,” řekl.

Technická správa získá bazén bez výběrového řízení, a to se nezamlouvá starostovi města. „Mně osobně rozhodnutí rady města se zdá nešťastné. Příčí se mi uzavírání smluv bez výběrových řízení, i když vím, že v případě organizace v majetku města to není v rozporu se zákonem,” uvedl Jan Kerner (ODS).

Bazén bude asi řídit technická správa

Služby návštěvníkům se nezhorší. Starosta se ale obává vyšších výdajů z městské pokladny. „O úroveň služeb v bazénu se neobávám, TSM v čele s Jaroslavem Opatem umí potřebnou kvalitu zajistit. Je mi ovšem jasné, že město bude muset za provoz bazénu zaplatit více - tu zkušenost máme z koupaliště a známe to i z jiných měst. Na druhou stranu musím jasně říci, že současnému nájemci smlouva na jaře končí a na její prodloužení žádný právní nárok nemá. Je to jen na rozhodnutí města. I když je jasné, že při výběrovém řízení by vzhledem k vysoké úrovni svých služeb i hluboké znalosti zařízení byl velmi horkým favoritem,” dodal J. Kerner.

Zdeněk Beckert provozuje plavecký bazén od roku 1992, halu zná proto dokonale, a to po všech stránkách - technologická zařízení i účetnictví. „Na hale jsem pracoval ještě dříve jako zaměstnanec tehdejší technické správy města, a to v době, kdy se teprve stavěla. Je to pro mě srdeční záležitost a z rozhodnutí rady města jsem zklamaný. Za celých dvacet let, kdy bazén provozuji, mi nebyl vytčen žádný problém. Vybudovali jsme tu plno věcí od občerstvení, přes fitness, saunu s venkovní ochlazovnou, prostory pro solárium a masáže, technologická zařízení, zmodernizovali jsme toalety, šatny a mnoho dalšího,” říká.

V centralizaci sportovišť vidí krok zpět. „Tohle už tu bylo a bylo to příliš nákladné. Nechápu, proč město neudělá výběrové řízení, mohlo vybrat nejlepší nabídku,” dodal Z. Beckert. Podle něj je sloučení koupaliště a plavecké haly naopak problémové.