Obří plynovod Gazela má v budoucnu vést i přes Podbořansko. Dvě tamní obce se nechtěly smířit s penězi, které jim jako kompenzaci nabídli plynaři a žádaly více. Verdikt? Blšanům nakonec stačí milion, Blatno dál vyjednává.

Blšany chtěly od společnosti RWE Transgas Net, která má plynovod stavět, více než ostatní obce v okrese Louny hlavně proto, že jim stavba údajně hodně zasáhne do života obce. „Původně nabízené peníze byly směšné, chtěli jsme proto získat více,“ uvedl Josef Pešek, starosta Blšan.

Obec a plynaři se nakonec dohodli. Z fondu Blíž k přírodě, prostřednictvím kterého poskytuje firma RWE Transgas granty obcím, v jejichž katastru bude plynovod, získaly nakonec Blšany rovný milion korun. „Zastupitelstvo s výší daru souhlasilo, pokud tyto peníze získáme, budeme spokojení,“ připustil Pešek.

Peníze potřebují na rozvoj obce

Naopak Blatno ještě jasno nemá. „Pořád jednáme, náš požadavek je stejný, tedy 178 milionů korun,“ je striktní starosta Václav Beneš.

Jeho obec prý peníze potřebuje na rozvoj, hodily by se i na plánovanou výstavbu kanalizace a vodovodu. „I pokud nezískáme, co požadujeme, doufáme, že to bude více, než nám původně nabízeli plynaři. Nejsme v tom sami, o výši příspěvku vyjednávají i další obce,“ pokračoval starosta a jako příklad uvedl Vysokou Pec na Chomutovsku.

Podle starosty plánovaný plynovod obec hodně poškodí. „Plynovod nám naruší územní rozvoj, je navržen kousek za obcí, navíc v místech, kam chceme směřovat novou výstavbu. Není to totiž jen roura, ale také ochranné pásmo,“ informuje Beneš. „Plynovod tu bude fungovat a omezovat nás dalších třicet až padesát let a oni nám za to nabízejí tak malou částku,“ dodal blatenský starosta.

Bez komentáře…

Společnost RWE Transgas Net, která výstavbu plynovodu plánuje a která je v České republice nejvýznamnějším hráčem na trhu s plynem, nechce o jednotlivých požadavcích obcí mluvit. „Nároky jednotlivých žadatelů nebudeme komentovat,“ sdělila už dříve tisková mluvčí společnosti Jitka Kadavá.

Plynaři obcím peníze posílají, jde ale většinou o statisíce. Nabízejí granty s cílem rozvoje přímo v regionu. Granty už využilo, nebo plánuje využít, i několik obcí na Podbořansku. Například Kryry vybavily počítačovou učebnu, Podbořany chtějí obnovit Schillerův park. Lubenec pořídí výtah do zdravotnického střediska, dostane 500 tisíc korun.

Strategický produktovod

Protože ale plynovod bude pro Českou republiku strategickým, bude mít Blatno jen málo šancí, jak plynaře k vyššímu placení přimět. Problémy jim mohou dělat jen při územním řízení. RWE Transgas Net plánuje výstavbu plynovodu Gazela, který má spojit dvě příhraniční předávací stanice v nejbližších letech.

Tento plynovod má mít strategický význam pro celou střední Evropu, má totiž zajistit větší různorodost dodavatelských cest. Nový plynovod propojí několik současných. Potrubí bude vedeno v zemi a bude mít průměr 1,4 metru. Stát má patnáct miliard korun. Okolo potrubí bude na každou stranu čtyřmetrové ochranné pásmo, dalších 200 metrů bezpečnostní.