„Strážnice nechybovaly. Dělaly to, co měly.“ Tak zní závěr jirkovských radních. Ti se na svém pondělním zasedání radili, jak naložit s dozvuky krvavého incidentu, který se odehrál 17. srpna u pošty u Horníku.

Josef Holák, kterého tam pobodal další muž, si stěžoval, že mu následně mohly dát první pomoc strážnice. Místo toho prý na něj shlížely z ochozu a čekaly, až pomůže někdo jiný. Jeho výpověď podpořila i jeho manželka a dva svědkové, kteří se obrátili na Chomutovský deník. Radní se ale dodatečně zastali strážnic.

Závěr: Nevinné

„Hodnocení události ze strany některých aktérů má pochopitelně subjektivní charakter,“ uvedl starosta Radek Štejnar v tiskovém prohlášení, které zaslal do redakce. „Případné pochybení městské policie v podobně dramatické události by bylo velmi závažné. Proto rada města důkladně vyhodnotila všechny objektivní zdroje informací, zejména ze strany Policie ČR. Ty mimo jiné potvrdily, že zasahující policista, který napadenému muži poskytl první pomoc, na místo činu nepřijel na vlastní pěst, jak bylo nepřesně uvedeno v tisku, ale na základě avíza právě z městské policie,“ píše se dál ve stanovisku.

Výsledek? „Ze zevrubného vyhodnocení časového sledu a všech okolností incidentu vyplynul radě města tento závěr: Není pravda, že jednání městské policie bylo chybné a že by nekonala tak, jak měla, “ zní výrok, jímž radní celou záležitost také uzavírají.

„Pro mě to neskončilo“

Josef Holák se ale nehodlá smířit s tím, že by mohl být tento stav věcí pokládán za normální a správný. „Jak je možné, že vyslechli jen stanovisko ředitelky městské policie a nezajímali se o to, jak to vidíme my a lidé, kteří byli na místě?“ chce vědět. „Myslel jsem si, že je tu pan starosta pro lidi, ale asi jsem se spletl,“ je skeptický. Reakce radních ho zklamala. „Pro město to možná končí, pro mě ale ne. Začnu to řešit oficiální stížností a jestli to nebude stačit, tak podám i trestní oznámení,“ je odhodlán dovést vše do konce.

Podle starosty město víc dělat nemůže. „Nejsme vyšetřovací orgán. Pokud bude podáno trestní oznámení, pak jednání městské policie budou šetřit orgány ze zákona k tomu určené,“ dodává.

Otázkou zůstává, co celá záležitost udělá s pověstí městské policie a důvěrou občanů. Starosta Štejnar připustil, že ji to poškozuje. Město prý co nejdříve přezkoumá mechanismy postupu městské policie v kritických situacích. Co by mělo být výsledkem? „Aby byly pokyny pro takové případy jednoznačné a zamezilo se různým výkladům jednání strážníků,“ upřesnil Radek Štejnar.

Připomeňte si:

Žena pobodaného si stěžuje na postup strážníků
Masakr na poště: uspěchaný muž pobodal jiného