Protestní pochody i koncerty se opět chystají pořádat obce, které nesouhlasí s plány na vybudování trvalého hlubinného úložiště jaderného odpadu. Akce se při druhém ročníku Dne proti úložišti uskuteční 23. dubna ve všech sedmi vyhlédnutých lokalitách. Starostové a obyvatelé obcí chtějí upozornit na to, že nesouhlasí s tím, že pod jejich domovy skončí vysoce radioaktivní odpad nebezpečný po tisíce generací, sdělil Edvard Sequens ze sdružení Calla.

V každé ze sedmi lokalit podle Sequense přizpůsobily obce i spolky podobu protestních akcí místním podmínkám. „Jedno ale mají společné - chtějí upozornit na nepřijatelnost způsobu, jakým je v České republice řešen problém vyhořelého jaderného paliva," uvedl.

Letos průzkumy

Stěžuje si na to, že chybí legislativa zajišťující lepší postavení obcí a nejsou jasná kritéria, podle kterých se mají vybírat lokality. „Není ani dobře zdůvodněné, zda spěch směřující k jediné variantě: definitivnímu uschování odpadů pod zem, je ta nejlepší bezpečná varianta," dodal Edvard Sequens.

První etapa průzkumů by měla být letos provedena ve všech sedmi lokalitách, v souhrnu jde o práce za 200 milionů korun. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) obyvatele ujišťuje, že geologové budou území jen obcházet a jejich práce bude povrchová, bez vrtů. Akce se uskuteční tři dny před 30. výročím nejhorší jaderné havárie elektrárny v Černobylu na Ukrajině.

Lidé z lokality Čertovka poblíž Lubence a Blatna na Podbořansku, na rozhraní okresů Louny a Plzeň sever, chystají pochod a vernisáž. Pochod se jde v sobotu ráno z Blatna přes Blatenský svah k Lubenci až do kostela sv. Jiljí v Libyni po Stezce zářivce. Ve 13 hodin se chystá v kostele sv. Jiljí v Libyni vernisáž výstavy Ňaderné energie. Jedná se o výstavu uměleckých děl výtvarníků, členů karlovarské výtvarné unie.