Na 5,7 milionů korun vyjde zakonzervování stavby rychlostní silnice R6 Lubenec – Bošov na Podbořansku. Čtyřkilometrový úsek čtyřproudové silnice Praha – Karlovy Vary se tam začal stavět letos v květnu. Nejsou na něj ale peníze a úsek se dostal mezi silnice, jejichž výstavbu ministerstvo dopravy stoplo.

Ze stavby Lubenec – Bošov už stavbaři odešli, vrátí se tam nejdřív v roce 2012. Výstavba úseku vyjde na dvě miliardy korun. Od počátku stavby do poloviny srpna bylo prostavěno 31 milionů korun. Začalo se se zemními pracemi a přeložkami inženýrských sítí.

Je možné, že se dřív začne stavět navazující úsek – obchvat Lubence. Podle ministra dopravy Víta Bárty jsou totiž prioritou při stavbě silnice R6 mezi Prahou a Karlovými Vary právě obchvaty měst na trase. „Stoprocentně na ně uvolníme peníze pro příští i letošní rok,“ řekl ministr dopravy Vít Bárta.

Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic v Karlovarském kraji Radomila Havrdy jsou chystané akce jen otázkou peněz. „Obchvaty Lubence, Hořoviček nebo přeložku průtahu v Hořesedlích bychom mohli do roka nebo roka a půl stavět,“ řekl.

Podle bývalého vládního zmocněnce pro R6 Jana Zborníka lze z odhadovaných nákladů na dostavbu silnice R6, které činí 25 miliard korun, ušetřit asi pět miliard. V projektech se vypustí některé sjezdy a přechody pro zvěř.

Ministr dopravy také oznámil, že chce na silnici Praha – Karlovy Vary co nejdříve zavést mýtné pro nákladní auta. Jedná už o tom s firmou Kapsch, která by tam měla postavit mýtné brány. Osobních aut se zpoplatnění netýká, ty musí mít jen dálniční známku na čtyřpruhu mezi Novým Strašecím a Prahou.