Městské úřady v Žatci a Podbořanech vydaly v úterý zákazy odběru vody z Liboce a Blšanky, pravobřežních přítoků Ohře. Opatření přijaly na základě upozornění Povodí Ohře na malé množství vody v těchto potocích shodně pramenících v Doupovských horách. Opatření se týká veškerého odběru vody z Liboce a Blšanky, nádrží na nich i všech jejich přítoků.

Zákaz odběru povrchových vod se tedy dotýká téměř celého Podbořanska a velké části Žatecka na jih od Ohře. Vodu tak nesmějí odebírat zahrádkáři ani zemědělci.

Liboc teče například přes Libědice, Čejkovice, Sedčice a Libočany, kde se vlévá do Ohře. Jeho přítoky jsou potoky tekoucí například přes Krásný Dvůr nebo Podbořany.

Blšanka teče například přes Lubenec, Kryry, Očihov, Blšany, Měcholupy a Holedeč. Do Ohře se vlévá u Trnovan. Její přítoky odvodňují téměř celé Podbořansko.

Obdobné zákazy vydávají radnice v Žatci a Podbořanech, hlavně v případě Blšanky, v posledních letech pravidelně. Městský úřad v Lounech zatím žádné obdobné opatření vydat nemusel.