Ministerstvo vnitra chce využít nízkou obsazenost zajišťovacích zařízení pro cizince k opravám a zlepšení jejich vybavení. Sdělila to Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. V detenčních zařízeních v Bělé pod Bezdězem, Drahonicích a Vyšních Lhotách je obsazeno 125 z 1392 míst. Nejvíc je umístěno uprchlíků v bývalé věznici v Drahonicích na Podbořansku - 63. Kapacita zařízení je 240 míst, naplněné je tedy ze čtvrtiny.

Uzavření žádného zařízení se neplánuje

Vnitro podle Malé přes aktuální nízkou obsazenost zajišťovacích zařízení neplánuje, že by se nějaké muselo uzavírat. „Díky nízké obsazenosti některých objektů můžeme zahájit potřebné opravy a obnovit část vybavení sloužící klientům," uvedla Malá.

Ministerstvo naopak odložilo přeměnu bývalého výchovného ústavu a dětského domova v Králíkách na pobytové zařízení pro cizince. Se záměrem ministerstva nesouhlasil například Pardubický kraj. Středisko mělo podle vnitra sloužit jako rezervní zařízení, které by se využívalo jen když bude potřeba.

Pobytová střediska jsou určena k ubytování cizinců, kteří v Česku požádali o azyl a prošli předepsanými vstupními procedurami v přijímacím středisku. Jsou zde umístěni do té doby než azyl získají. V současnosti jsou taková zřízení v Kostelci nad Orlicí a Havířově.