Kompletní rekonstrukce komunikací a chodníků v Hlubanech a Buškovicích. Přípravy inženýrských sítí pro šestadvacet parcel v kasárnách. To jsou jen namátkou nejdůležitější stavební akce, které se v Podbořanech měly dělat ještě letos. Ale nebudou!

Je to kvůli sporu města s firmou Ekostavby, který se táhne už několik let a týká se nevyřešené reklamace na tenisové kurty v areálu Tatranu.

„Určitě to není dobře. Už několik let se to táhne a teď kvůli tomu ještě město nebude moci nic dělat?“ ptá se Marcel Němec z Podbořan. Přesně tak. Situace došla tak daleko, že se vše přesune brzy asi k soudu.

Město firmu vyřazuje z výběrových řízení

Kurty se přitom v Podbořanech budovaly už v roce 2008. Od té doby jsou problémy, několikrát se opravovaly, míčky ale stejně neskáčí tak, jak by měly. Vedení radnice proto došla trpělivost a rozhodla se, že do doby, než bude reklamace úspěšně vyřešena, bude firmu, která nemá stížnosti dořešené, vyřazovat z výběrových řízení.

Toto opatření ale naopak naštvalo společnost Ekostavby Louny a stěžovala si u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Firma napadla všechna výběrová řízení.Úřad pozastavil platnost všech soutěží, jež město vypsalo, až do svého rozhodnutí. Podbořanská radnice ale ještě před dokončením přezkoumání všechna výběrová řízení, kterých se opatření týkalo, raději sama zrušila. Vypíše prý nové.

Jenže s tímto krokem přichází nepříjemné a pravděpodobně několikaměsíční zdržení. To by ale přišlo i s prošetřováním Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podobné šetření zpravidla trvají několik měsíců.„Bohužel, dojde k nepříjemnému zdržení některých investičních akcí,“ lituje Karel Honzl, místostarosta města.

Jednání na mrtvém bodě

A jak velké může být? To v tuto chvíli nedokáže nikdo říci. „Tyto akce se měly dělat už letos, to se ale téměř jistě nestihne,“ pokračoval Honzl. Investice podle některých prognóz mohou nabrat i roční zpoždění.A proč to všechno? Jak to v současné době vypadá s reklamací kurtů? Jednání uvázla na mrtvém bodě. „Musíme se s vedením firmy Ekostavby znovu sejít a pokusit se najít společnou řeč. Pokud to ale nepůjde, jsme připraveni i na soudní spor,“ říká důrazně Karel Honzl.

Přitom obě strany se shodují, že reklamace je oprávněná, že míčky ve spojích neskáčí, jak by měly. Radnice a firma se ale přou o rozsah a způsob opravy.

„Nechali jsme si zpracovat znalecký posudek, který odhalil špatnou kvalitu. Zazáplatování, jak jej chce udělat firma, podle něj nepomůže, podklad povrchu je také špatně udělaný. Trváme na celkové opravě,“ žádá po firmě Ekostavby podbořanský starosta Radek Reindl.

Společnost Ekostavby se hájí, chce udělat menší opravy v místech, kde míčky špatně odskakují. Zaručí se prý, že pak už problémy nebudou. Firma argumentuje také tím, že když se vám doma rozbije součástka v některém přístroji, že ho také nekoupíte hned celý nový. „Přiznáváme, že reklamace je oprávněná. Skutečně, v místech, kde jsou spoje, je povrch zvednutý a míček tam může špatně odskočit,“ řekl už dříve pro Deník Jiří Benda ze společnosti Ekostavby Louny.„Jde ale o jednoduše odstranitelnou závadu. Jsme přesvědčeni, že po opravě žádný problém nebude,“ dodal.

Jenže město přesto trvá na kompletní výměně povrchu. Drobné opravy se už totiž na kurtech dělaly několikrát a nepomohly. „Trváme na celkové výměně. Už měli šanci opravit některá problémová místa, nefungovalo to stejně,“ tvrdí podbořanský místostarosta.

Kurty se v Podbořanech stavěly v roce 2008, stály devět milionů korun.