V dalších domácnostech v podbořanské lokalitě Na Kopci by už letos měl syčet plyn. Po dlouhých letech čekání. Lidé se dočkají také odvodnění a v budoucnu se plánují i opravy poškozených komunikací. Radnice nemohla dlouho v lokalitě protkané podzemními chodbami nic dělat, práce a vjezd těžkých strojů znemožňovalo časté propadávání zanedbaného podzemí.

Práce umožnilo zaplavení chodeb

Plynofikaci a další opravy, v jiných částech města zcela běžné věci, umožnilo zaplavení podbořanských chodeb speciální výplňovou směsí v roce 2012. Po zpracování projektů nyní konečně mohla radnice přistoupit k obnově lokality. V roce 2015 půjdou z městské pokladny téměř čtyři miliony na zvelebení ulic na dohled od náměstí.

„Letos budeme pokračovat v revitalizaci lokality Na Kopci. Peníze už jsou schválené v rozpočtu pro rok 2015," potvrdil starosta Podbořan Radek Reindl.
Pokračování plynofikace v ulicích Partyzánské a Na Kopci má stát 1,4 milionu, výběrové řízení na odvodnění vyhrála firma Erka Žatec, práce mají stát 2,4 milionu.

O plyn mají lidé zájem

O plyn mají domácnosti v lokalitě zájem. Podbořanská radnice si to v minulých letech ověřila závaznou anketou. Dostatečný počet lidí se v ní vyjádřil, že plyn chce. Plynofikace se tak určitě nebude dělat zbytečně, jako se to dělo v některých jiných městech a obcích, kde radnice nechaly vybudovat přípojky a lidé o ně pak nestáli.

Odvodňovat se pak má kvůli problémům s dešťovou vodou. Ve spodní části ulice se vytvářejí velké louže.
Zatímco všude jinde po Podbořanech se v minulých letech opravovalo, v lokalitě Na Kopci v úplném centru městečka byl klid, ale chodníky a silnice rozbité. I tady ale mají naději, že se brzy dočkají. „Doufám, že se nám podaří lokalitu kompletně revitalizovat co nejrychleji. Nejdříve musíme udělat všechny záležitosti, u kterých je nutné kopat do země, plyn a další věci, poté se mohou dokončit také opravy komunikací," uvedl starosta Reindl.

Chodby se propadaly a byly nebezpečné

Důvod dlouholetého „zanedbávání" lokality Na Kopci byl jednoduchý. Podzemní chodby, které byly pod ulicemi, se propadaly a byly nebezpečné, nedařilo se dlouhodobě zajistit jejich sanaci. Město na projekt za mnoho milionů nemělo dostatek peněz, stát dlouho nechtěl platit. Nakonec se ale vedení Podbořan se státem dohodlo a vyplnění stovek metrů chodeb zaplatil stát.

Kvůli nebezpečným chodbám nemohla do uliček technika, také plynofikace by byla kvůli častým propadům půdy nebezpečná. Propadání chodeb, které byly v havarijním stavu, způsobovalo v minulosti často díry v silnici nebo praskliny na domech.

„Před časem se podařilo problém chodeb vyřešit, byly zasypány a mohli jsme se konečně začít věnovat lokalitě Na Kopci, která byla ve městě poslední, jež se nemohla opravovat. Všude opravy probíhaly, revitalizovalo se ve všech částech města, tato lokalita byla poslední," říká Reindl.
Nyní už by tedy opravám komunikací a veřejného prostranství nemělo nic bránit.

Pozůstatek těžby kaolinu

Podzemní chodby v Podbořanech vznikly už v 19. století při těžbě kaolinového pískovce, z nějž se získává kaolin pro keramický průmysl, surovina tak typická pro Podbořansko.
O chodby, kterých bylo pod městem celkem třináct v délce několika set metrů, se ale pak desítky let nikdo nestaral. Z nápisů v podzemí bylo zřejmé, že život v chodbách byl už v roce 1829. Později sloužilo podzemí jako válečný kryt, sklepy pro domácnosti nebo úkryty pro mládež.