„Prověřujeme oznámení, které se týká údajně nevýhodného prodeje pozemků v katastru Podbořan. V souvislosti s tímto případem nebylo dosud zahájeno trestní stíhání žádné fyzické ani právnické osoby. S ohledem na probíhající vyšetřování nebudeme k případu sdělovat žádné bližší informace,“ sdělil policejní mluvčí Daniel Vítek.

Město začalo prodávat nezasíťované pozemky v lokalitě loni, celkem jich je tam dvacet. „Nechali jsme si vypracovat znalecký posudek, který stanovil cenu 297 korun za metr čtvereční. Nabídli jsme je za 300 korun. Prodali jsme přibližně polovinu parcel. Ozvaly se hlasy, že je prodáváme levně, tak se cena zvýšila na 450 korun. Za tuto cenu jsme už neprodali pozemek žádný, přestal o ně být zájem,“ popsal starosta Radek Reindl. Pozemky podle jeho slov získalo město před lety bezúplatně od státu s tím, že je nabídne jednotlivým zájemcům pro výstavbu rodinných domů.

Žatecká radnice.
Opravy ulic, kláštera, nový bazén. Žatec má plán investic na čtvrt miliardy

Podle podbořanského starosty je dlouhodobou politikou města podpora bydlení. Radnice chce ve městě udržet své obyvatele a přilákat nové, zvláště pak rodiny s dětmi. Proto dlouhodobě nenabízí pozemky za vysoké částky. „Město není obchodní společnost, aby potřebovalo rychle generovat zisk. Pro nás je z dlouhodobého hlediska důležité, aby u nás lidé žili, aby jich přibývalo, část jejich daní jsou příjmem do rozpočtu města,“ vysvětlil. 

Zastupitelé se policejním vyšetřováním a související informací od státní zástupkyně zabývali v minulých dnech. Přijali obsáhlé usnesení, ve kterém svůj postup obhajují. „Podle nás je policejní vyšetřování zásah do ústavních svobod samosprávy,“ dodal starosta.

Pokud policisté a státní zástupkyně usoudí, že došlo k trestnému činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, doručí zastupitelům, kteří pro prodej pozemků hlasovali, obvinění.

Podobná situace v Postoloprtech

Tomu a následné obžalobě čelila většina zastupitelů Postoloprt. Kauza se týkala prodeje domu na Marxově náměstí. Obžaloba stála na znaleckém posudku, který nemovitost ohodnotil částkou o půl milionu vyšší.

Revizní posudek, který nechal vypracovat soud, dal ale za pravdu zastupitelům. Ztotožnil se s částkou, za kterou město dům prodalo. Osvobozující verdikt zazněl letos v dubnu. Město a zastupitelé požadují od státu odškodné dohromady 23 milionů korun.

Radnice v Postoloprtech
Postoloprty a zastupitelé chtějí od státu 23 milionů za tři roky soudů

„Dosud jsme nedostali odpověď, jak naše žádost bude vyřízena, lhůta pro ni stále běží,“ sdělil postoloprtský starosta Zdeněk Pištora. „Pokud k odškodnění nedojde, podáme žalobu,“ dodal.