Stop! Podbořanská radnice před časem přerušila všechny už rozběhnuté investiční akce ve městě.

Už brzy, snad začátkem příštího roku, by ale stavby a opravy měly být opět obnoveny. Slibuje to vedení města s tím, že spory se společností Ekostavby, které už směřují k soudu, prý už další investiční akce neovlivní. „Přijmeme opatření, aby investice v Podbořanech mohly pokračovat bez dalšího narušení,” tvrdí starosta Podbořan Radek Reindl.

Podbořany chtějí znovu vypsat výběrová řízení, která kvůli sporům zrušila, co nejdříve. Podle radnice je reálný termín na začátku příštího roku. Nehrozí ale, že pokud se hádky s firmou Ekostavby nevyřeší, že se společnost znovu odvolá a situace se bude opakovat? Investice budou opět pozastaveny?
„Upravíme po poradě s právníky zadávací podmínky u výběrových řízení, aby už nebyly napadnutelné. Jsme přesvědčeni, že už si nikdo nebude moci stěžovat,” věří starosta. „Nová výběrová řízení pravděpodobně vypíšeme začátkem příštího roku. Přes zimu se stejně nemůže nic stavět,” dodal.

Před několika měsíci se v Podbořanech zastavila kvůli zrušeným akcím například dlouho připravovaná proměna kasáren na zónu pro bydlení. Později, než se předpokládalo, bude připraveno k prodeji zájemcům prvních šestadvacet stavebních parcel. Zpoždění naberou také rekonstrukce chodníků a veřejných prostranství v Hlubanech a Buškovicích a další projekty. Radnice sice ujišťuje, že zdržení nebude velké, ale sama si je vědoma, že situace není nijak příjemná.

Letitý spor o kurty

Problémy v Podbořanech s investičními akcemi města začaly letos kvůli sporu města s firmou Ekostavby, který se táhne už několik let a týká se nevyřešené reklamace na tenisové kurty v areálu Tatranu. Kurty za devět milionů korun se přitom budovaly už v roce 2008.

Od té doby jsou problémy, několikrát se opravovaly, pořád ale není povrch v pořádku. Vedení radnice došla kvůli tahanicím trpělivost a rozhodla se, že do doby, než bude reklamace úspěšně vyřešena, bude firmu vyřazovat z výběrových řízení.

Jenže opatření se nelíbí právě firmě Ekostavby, která se s městem pře o způsobu odstranění závad na kurtech, a stěžovala si u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Firma napadla všechna výběrová řízení. Úřad pozastavil platnost soutěží, podbořanská radnice výběrová řízení, kterých se opatření týkalo, sama zrušila. Město a firma se stále nedohodly a spor tak možná skončí u soudu.