Dluhy, nepořádek a neustálé stížnosti. Podbořanská radnice bude muset i nadále řešit problémové nájemníky v městských bytech v Dělnické ulici sama.

Ač to původně město plánovalo, o pomoc státu nepožádalo, není prý pro tuto lokalitu vhodná. Prodej bytů zastupitelé také odmítli.

Vedení Podbořan uvažovalo, že v případě domů v Dělnické ulici, kde už léta bydlí mnoho nepřizpůsobivých, požádá o pomoc stát. Radnice plánovala, že pošle přihlášku do programu Agentury pro sociální začleňování, která má pomoci právě místům, kde jsou problémy s nepřizpůsobivými lidmi. Mezi deseti vybranými lokalitami ale Dělnická ulice v Podbořanech není.

„Nakonec jsme se do programu nepřihlásili. Pečlivě jsme zvážili všechna pro a proti, a po prostudování všech potřebných věcí jsme usoudili, že tento projekt pro nás není zajímavý,“ zdůvodnil odstoupení od původních prohlášení, že město do projektu půjde, starosta Podbořan Radek Reindl.

Radnice by podle starosty vydávala velké finanční prostředky bez záruky vyřešení problému. „Projekt předpokládal hodně velké investice ze strany města, například vybudování kontaktního centra. Naše problémy nejsou zase tak velké, abychom tu něco za velké peníze vytvářeli. Jde jen o velmi malou lokalitu,“ myslí si starosta.

Řešení situace není jednoduché

Lidé v Podbořanech by ale rádi, aby se situace v Dělnické ulici řešila. „Neplatí, nic se neděje. Dělají nepořádek, také nic. Mělo by se s tím něco dělat, vím ale, že je to složitý problém,“ uznává Marcela Kalivodová, která v Podbořanech žije. Podobný názor mají i další, konkrétní řešení ale zatím nikdo nenabídl.

Pohledávky radnice na nájemném se neustále zvyšují. Přitom jde „jen“ o čtyři vchody ve dvoupatrových domcích, městu ale už nájemníci dluží přes 800 tisíc korun.

Radnice si je problému vědoma, ráda by jej vyřešila, systém nápravy ale zatím nikdo nepředložil. „Město nemůže dělat nic jiného, než teď dělá. Razantně vymáháme dluhy, dáváme výpovědi z bytů, dáváme návrhy na exekuce. Problém je, že ti lidé mnohdy ani nic nemají, často nepracují. Je to pořád dokola,“ zoufá si Radek Reindl. „Jednoznačně ale budeme v tvrdém vymáhání dluhů pokračovat,“ ujistil.

Město se bálo spekulantů

V Podbořanech se už zabývali také myšlenkou domy prodat. Radnice se ale bála spekulantů, kteří by problémy ještě vyostřili. Město by pak muselo řešit další, podobně jako se stalo v některých jiných městech v Ústeckém kraji. Radnice by se podle starosty zbavila majetku, problémů vůbec.

Nabídky sice dorazily, většině zastupitelů se ale zdály hodně nízké. Někteří zástupci občanů jsou přesto pro prodej. „Prodejme to, nevěřím, že za nabídkami jsou spekulanti. Nový vlastník se už snad postará, aby to tam vypadalo lépe, horší už to být nemůže,“ řekl už dříve na zastupitelstvu Lumír Šopf.

Městští poslanci v Podbořanech ale jeho návrh nakonec nevyslyšeli. „Problémy, pokud by domy koupil spekulant, se rozrostou, jen se přesunou o několik ulic dále. Buď se tam sestěhují nebo je soukromník vystěhuje a město jejich situaci ale pak stejně musí řešit,“ vyjádřil názor starosta Reindl.