Autobus vám jede až za půl hodiny. Sluníčko pálí, kam se schovat? Chráněná zastávka by byla ideální a na Dukelské taková je. Trocha stínu bude v horku skvělá. Jenže… Když přijdete do zastávky, otráví vás „soused“. Posilněný alkoholem, nevrlý, polehávající, určitě nevonící. Podobné situace stále častěji s oteplením řeší v Podbořanech. Na zastávkách, ale i přímo v centru města, na lavičkách na náměstí.

„Je to nepříjemné. Chcete si odpočinout, posedět ve stínu na lavičce na náměstí a nějaký pobuda tam otravuje, smrdí. Navíc jsou často neomalení. Je to nevzhledné, není to dobrá vizitka,“ říká Milan Šmíd na podbořanském náměstí.

Opravený novogotický templ v zahradách zámku v Krásném Dvoře
OBRAZEM: Krásná stavba přivítala po letech první návštěvníky

A podobné situace jsou například na zastávce autobusů v Dukelské ulici. Lidé si tam na povaleče stěžují poměrně často.

Veřejnosti se to nelíbí, potíže se snaží řešit také podbořanská radnice. Město ale nemá městskou policii, nemá strážníky, kteří by mohli bezdomovce a povaleče vykazovat a problémy řešit, a tak nemá mnoho nástrojů, jak situaci změnit.

Apel na státní policii

Vedení radnice ale chce, aby se problémem více zabývala Policie ČR, která to má ze zákona dělat, na poslední jednání zastupitelů si proto pozvali její vedení. Městští poslanci apelovali na větší snahu policistů. „Chceme, aby se policie více zabývala problémy veřejného pořádku v Podbořanech. Aby se tomu více věnovali. Trápí nás povalující se opilci, otravují lidi,“ řekl starosta Podbořan Radek Reindl. „Bohužel se to zatím moc neřešilo. Nechceme, aby z laviček, nejen v noci a k ránu, ale ani přes den, byly noclehárny. Když budou kontroly častější, budou více otravováni, přestane je bavit tam polehávat a pospávat. Věříme, že se tím policie bude více zabývat,“ pokračoval starosta.

Vedení podbořanské policie to slíbilo. „Beru si to za cíl. Slibuji, že se budeme více snažit řešit tyto věci,“ uvedla Eva Bašová, vedoucí podbořanského obvodního oddělení Policie ČR.

Pokuty nefungují

Šéfka podbořanských policistů ale také připomněla, že už nyní se potížemi zabývají, navíc musí řešit i další věci. „Není nám to lhostejné, to určitě ne. Pokud nám to čas dovolí, snažíme se na ta místa zajíždět co nejčastěji, každý den. Je to jedna z priorit, oznamujeme případy ke správnímu řízení, udělovány jsou pokuty, ale ty v těchto případech moc nepomáhají,“ vysvětlovala zastupitelům Bašová.

Ti jí vytýkali, že někdy policisté kolem problémových míst údajně projedou a polehávající neřeší. Také jim vadilo, že kontroly jsou nyní prý málo časté.
Podle vedení města nejde o mnoho lidí, ale o několik povalečů, kteří se ale často na „svá místa“ vracejí.

„Musíme vše řešit podle zákona. Pokud ten člověk nic nedělá, nemůžeme ho za nic postihnout, nemůžeme s ním nic dělat. Přestupky ale určitě řešíme, nepřehlížíme. Bohužel, když je vyženeme, za dvě hodiny jsou zpět. Nemůžeme tam být neustále, máme jednu hlídku, ta řeší i další věci, dopravu, nehody, trestné činy,“ pokračovala vedoucí Policie ČR v Podbořanech. Zopakovala ale svůj slib, že policisté zvýší své nasazení, budou více kontrolovat.

Věznice v Drahonicích
Věznice v Drahonicích se má znovu otevřít příští měsíc

Nebylo by řešením, i pro takové činnosti, zřídit městskou policii? Právě za absenci strážníků část veřejnosti a někteří zastupitelé vedení radnice kritizují. Současné vedení města ale argumentuje tím, že ve výběrovém řízení strážníky už několik měsíců hledá, nemá problém se zřízením malé obecní policie, vhodní uchazeči se ale nehlásí.

Policie ČR v Podbořanech má ale dlouhodobě také velký problém s podstavem. Marně shání nové policisty, v současné době chybí do plného stavu 12 lidí.
A jiná pomoc? Sociální odbor radnice také nabízí přímo v ulicích těmto lidem pomocnou ruku. Opakovaně. „Bohužel, v drtivé většině pomoc a spolupráci odmítají,“ řekl Kamil Hajný, vedoucí sociálního odboru na podbořanské radnici.  

Ilustrační foto.
Budou Podbořany hlídat strážníci nebo preventisté?