Opravená nebo „odfláknutá"? Podbořanští zastupitelé se přiklonili ke druhé variantě. Rozhodli se proto vrátit dotaci 190 tisíc korun a vymáhat u soudu škodu na stavební firmě KV Building, která rekonstrukci kaple v Letově z roku 1817 prováděla. Radnice stavbu nepřevzala. Pokud by tak učinila, nesplnila by prý podmínky čerpání dotace od ministerstva kultury a o peníze by přišla.

„Kaple je pomalu v horším stavu než před opravou. Podle památkáře, soudního znalce i projektanta stavba nesplňuje podmínky pro čerpání dotace. Proto jsme odmítli stavbu převzít a dotaci vrátíme, škodu budeme vymáhat," uvedl Radek Reindl, starosta Podbořan.

Oprava kaple z roku 1817, ve které byly dříve uloženy ostatky rytířů ze Schwarzenfeldu, majitelů Letova, stála bezmála 300 tisíc korun. Od ministerstva kultury na rekonstrukci mělo město Podbořany získat dotaci 190 tisíc, výběrové řízení vyhrála firma KV Building. Zastupitelé rozhodli o vrácení dotace a soudním vymáháním škody velkou většinou šestnáct hlasů ku jednomu; jeden zastupitel se zdržel.

Výhrady k rekonstrukci má kromě soudního znalce také projektant, údajně se nepostupovalo v některých věcech podle dokumentace. Nejvíce nespokojení jsou ale památkáři. „Památkáři odmítli stavbu převzít. Nedostatky na stavbě označili jako zásadní. Vadilo jim například napojení omítek nebo nezvládnuté profily říms. Podle nich provedené práce vykazují hrubé nedostatky a práce není odvedena v dobré kvalitě," citoval z oficiálního zápisu památkářů Milan Ohanka, vedoucí odboru investic na podbořanské radnici.

To, co nám vytýkají, činí jen 3 % celkové práce, uvádí firma

Firma KV Building, která rekonstrukci prováděla, se brání. Na nedostatky prý byli upozorněni až těsně před předáním stavby. „Když byly hotové dvě strany fasády, památkář nic neřekl, žádné připomínky, že je to špatně. Dělali jsme mnoho památkových objektů. Chápal bych, pokud by někdo přišel a řekl: hele, chlapci, děláte to špatně, udělejte to takhle. To nikdo neřekl. Místo toho o tom, zda se za práci zaplatí nebo ne, rozhoduje úředník, který ani neumí vylézt na lešení," uvedl Luboš Matys, zástupce stavební společnosti.

Následně ale připustil, že některé věci nejsou na stavbě přesně podle požadavků. „Myslím, že na kapli není odvedená špatná práce, naopak se tam udělala spousta dobré práce. To co nám vytýkají, jsou dvě nebo tři procenta, a kvůli tomu nám nezaplatí? Aby to takto vypadalo, to byl požadavek památkářů, rádi bychom to udělali pěkné, ale museli jsme zachovat co nejvíce starých prvků, pracovat podle starých zvyklostí," pokračoval Matys.

Podle radnice a památkářů navíc firma nekomunikovala a neodstranila závady. „Nemyslím si, že bychom nekomunikovali. Závady jsme opravili, ale oni opět viděli chyby, pořád dokola," dodal zástupce KV Building. Zástupci radnice ale tvrdí něco jiného. „Opakovaně byla firma vyzvána k odstranění nedostatků, nic se ale nedělo. Chodili jsme na stavbu, připomínky jsme měli, bylo ale hodně obtížné někoho tam zastihnout," oponoval zástupcům stavební firmy Milan Ohanka.

Podmínky dotace prostě nebyly splněny, říká místostarosta

Zastupitelé odsouhlasili vrácení dotace, i když někteří připustili, a bylo jich zhruba pět, že se jim stavba po rekonstrukci líbí, že je pěkná. Po upozornění na odborné chyby, které laik nemusí vidět, ale připustili, že tam jsou a souhlasili s vrácením. „Podle mě je to například opticky hezké, ale prostě nejsou splněné podmínky dotace, odborníci se tak vyjádřili, je to jasné stanovisko, nemáme jinou možnost než vrátit," řekl Karel Honzl, podbořanský místostarosta. Souhlasil také Roman Hodek. „Libí nebo nelíbí je subjektivní, rozhodující je stanovisko památkářů, podmínky dotace to nesplňuje," dodal.

Vedení města tradičně oponovali zastupitelé Lumír Šopf a Leo Peterka. Ten uvedl, že by mohl pochybit také někdo jiný než firma. „Dlouho nebyl žádný problém, a pak se najednou vynoří na úplném konci. Mohl pochybit také někdo jiný, mohl chybovat i úřad. Nikde není napsáno, že soud vyhrajeme. Kaple vypadá pěkně, vůbec se nedá říci, že je v horším stavu než předtím," pronesl Peterka. Proti jeho nařčení se úředníci podbořanské radnice ohradili, prý konali, jak měli, firma ale nereagovala. Postup města se nelíbil ani Lumíru Šopfovi. „Spíš město podle mého nekonalo. Musíme si akce více hlídat. Myslím, že podmínky dotace jsou splněné. S památkáři je to těžké, pár takzvaných znalců se vyjádří a památky jen padají. Myslím, že tato akce je v pořádku," řekl svůj názor.

Vedení města má ale jasné stanovisko a dala mu za pravdu i drtivá většina zastupitelů. „Dostali jsme dotaci na opravu kaple, ale ta opravena není. Máme na to jasné stanovisko památkářů, projektanta i znalce. Nepodepíši se pod něco, o čem jsem přesvědčený, že by šlo o dotační podvod. Prostě nejsou splněny ze strany dodavatele podmínky dotace," dodal podbořanský starosta Radek Reindl.