Drazí a neefektivní, nebo naopak potřební i za cenu velkých výdajů? Strážníky nutně potřebujeme, budou dohlížet na pořádek ve městě, před školami, v noci v centru, na kritických místech v kritických časech, nebo naopak zbytečné milionové výdaje, malý sbor nic nestihne, jedna hlídka se ve městě ztratí, velký, který by byl více účinný, je příliš drahý? Vzrušená debata na toto téma už několik let probíhá v Podbořanech.

Posledních několik měsíců velmi intenzivně. A výsledek? Aktuálně se zdá, že Podbořany si vybraly první variantu a směřují ke zřízení městské policie. Na malém sboru, který bude mít čtyři až šest pěších strážníků a měl by se věnovat jen problémům bezpečnosti ve městě, se shoduje většina zastupitelů, vzniknout by mohl brzy, možná už v lednu příštího roku.

„Městskou policii pravděpodobně zřídíme, shodli jsme se, že bude přínosem pro bezpečnost ve městě. Zřídili jsme komisi, složenou ze zastupitelů z širokého spektra, která řeší a hledá, jaký model by byl pro Podbořany nejlepší," potvrdil Deníku Radek Reindl, starosta Podbořan.

Poslední slovo mají zastupitelé

Definitivní schválení musí provést zastupitelé, vše nasvědčuje tomu, že se tak stane ještě letos a strážníci by pak mohli začít fungovat už v příštím roce. Pokud vše půjde jak má, už v lednu. „Uvažujeme o úsporném modelu, strážníci by byli ozbrojení, sídlo by mohli mít v budově staré radnice. Počítáme se čtyřmi nebo šesti strážníky, pojedeme se ještě podívat do měst, kde takto fungují, chceme zvolit nejvhodnější variantu, která bude úsporná, zároveň ale účinná. Strážníci by neměli řešit žádnou velkou kriminalitu, velké krádeže, od toho máme státní policii, ale zaměřovat se výhradně na místní pořádek, vyhlášky, na to, aby se lidé ve městě cítili bezpečněji," pokračoval Reindl.

„Měli by chodit v kritických hodinách na známá kritická místa, hlídat u škol, řešit různé povalování v centru a na sídlištích, klid ve večerních hodinách, prostě problémy, které otravují občany," doplnil místostarosta Karel Honzl.

Jde o miliony korun

O zřízení městské policie se v Podbořanech začalo mluvit vždy, když se skokově zvýšila kriminalita, například, když přišla krize v roce 2008, nebo když mělo město problémy s ubytovnami, v roce 2010. Nebo loni v době voleb. Na větší bezpečnost lákala většina stran. Vedení radnice ale dlouho městskou policii odmítalo, svůj postoj vysvětlovalo velkou finanční náročností. Miliony by totiž každý rok musela radnice vzít z investičního rozpočtu, o to méně by opravila nebo postavila, jiné zdroje nemá. Kritici naopak oponovali, že „ne vše je o penězích", říkali, že omezení investic nebude tak tíživé.

V posledních měsících se ale postoj mění. Vedení radnice absolvovalo schůzky s Policií ČR, ze kterých vyplynulo, že státní policisté nadále nebudou mít více času na řešení drobnějších problémů ve městě, nebude jich více, i nadále se budou muset starat o velký region, celé Podbořansko, a tak musí situaci město řešit samo. Na zřízení malého sboru, zdá se, panuje nyní až vzácná shoda napříč politickým spektrem.

Argumenty pro bezpečnost

„Jsem jednoznačně pro zřízení městské policie. Věřím, že šest lidí by mohlo stačit. Záležet bude určitě na veliteli, můžete mít někoho, kdo nic neudělá ani se stovkou policistů, schopný naopak udělá hodně práce i s šesti. Věřím, že když se budou strážníci soustředit na pořádek, problémy s bezpečností ve městě, že to bude velkým přínosem," myslí si zastupitel Lumír Šopf, jinak velký kritik takřka všech kroků současného vedení podbořanské radnice.

Přidává se také zastupitel Leo Peterka. „Čtyři lidi mi přijdou málo, šest se mi zamlouvá. Myslím, že to bude plně postačovat, musí řešit hlavně odpolední a noční hodiny. Po půl roce můžeme stav vyhodnotit a upravit stavy i pracovní dobu podle potřeby," je také pro malý sbor.

Podporu má návrh i u Petra Ráliše, který vznik městské policie iniciuje už několik let. „Rozhodně jsem pro. Zvýší se bezpečí ve městě. Budou dohlížet na pořádek, nejrůznější problémy, vandalství, obtěžování, budou na problémových místech. Strážníci právě tato místa a časy budou řešit, každý chodící policista v ulicích je dobrý, i jako prevence, když výtečníci uvidí uniformu, odradí je to," vítá možné brzké zřízení obecní policie podbořanský zastupitel.

Rozdílné názory

Debata v Podbořanech přinášela v minulých letech a měsících názory z extrému do extrému. Jedni žádali plnohodnotnou policii, druzí naopak říkali, že žádnou, že strážníci jsou zbyteční. Rozdělena byla a je i veřejnost. „Bezpečnost lidí musí být na prvním místě. Není to otázka peněz. Každá uniforma v ulicích navíc odradí od páchání nepravostí. Nechci se v Podbořanech bát jít večer ven," myslí si například Petr Hnízdil, zastánce vybudování městské policie.

„Zbytečnost. Bude to minipolicie s jednou hlídkou. Ta bude někde něco dlouho řešit a stejně se nic nezmění. Budou chtít být vidět a místo důležitých problémů budou někde rozdávat pokuty, aby vykázali činnost," myslí si ale naopak Iveta Mužíková, odpůrkyně strážníků. Přidává se ke kritikům, kteří tvrdí, že malý sbor bude neúčinný, málo vidět, a tak podle nich zbytečný. „Krádeže ani výtržnosti a vandalství nezmizí, ani další problémy, podívejte se na města, které strážníky mají," pokračuje.

Zastánci zřízení městské policie ale naopak tvrdí, že i menší, ale efektivní s jasně stanovenými prioritami, bude dostačující. „Plnohodnotná policie, která by fungovala non stop v třísměnném provozu a měla zhruba jedenáct až dvanáct členů by nás ročně vyšla na šest, možná i sedm milionů korun. To si nemůžeme dovolit, to je příliš drahé, byla by to pro nás obrovská zátěž, velmi výrazně bychom museli omezit rekonstrukce a další věci. Po schůzkách s vedením státní policie máme ale také jasno v tom, že nestíhá a bohužel ani nebude stíhat zajišťovat věci místního pořádku. Mají velký region a více policistů nedostanou, nestíhají řešit věci, které nás trápí, dodržování vyhlášek, preventivní dohlížení na bezpečnost ve městě a podobně, dospěli jsme proto k závěru, že městskou policii v nějaké úspornější variantě bude přínosem. A proto jsme se rozhodli pro model čtyř až šesti strážníků, kteří budou mít jasné úkoly, řešit jen a jen místní pořádek, budou se věnovat problémovým lokalitám," vysvětluje současný postoj vedení města a změnu názoru Radek Reindl.

Policistů je na velký "rajon" málo

A že nebudou non stop? „Všichni víme, jaké časy nás trápí, navíc se budou hodiny nasazení měnit podle potřeby. Věřím, že dokážeme problémová místa a časy vytipovat," dodává Petr Ráliš. Upozorňuje, že rozhodně strážníci nevyřeší všechny problémy, například vykradené sklepy a podobně, pomohou ale prý s bezpečností ve městě.

V Podbořanech aktuálně, včetně vedení, působí osmadvacet policistů. Jenže mají na starosti velmi rozsáhlý prostor a hlídek je málo. Působí od Lubence, Kryr, Očihova, Petrohradu, Vroutku, Nepomyšle až po samotné Podbořany a okolí. Například v noci a o víkendech se rozhodně nedá říci, že policistů je na Podbořansku dost.

„Pokud strážníky zřídíme, musíme dohlédnout na to, aby fungovali dobře, podle našich představ. I malá policie může pracovat efektivně, jen na to musíme dohlédnout. Nesmí šikanovat slušné občany, ale řešit věci, které řešit potřebujeme," dodal Radek Reindl.

Městská policie po Sametové revoluci dokonce v Podbořanech chvilku působila, před lety ale byla zrušena. Podbořany jsou nyní jediným z větších sídel okresu Louny, kde není, strážníci působí v Žatci, Lounech i Postoloprtech­.