V rámci oslav 65. výročí ukončení 2. světové války a osvobození naši vlasti od fašizmu se na Masarykově náměstí v Podbořanech u Památníku padlých uskutečnila 7. května v odpoledních hodinách vzpomínková a pietní akce kladení věnců. Ceremoniál se konal za účasti veteránů 2. světové války, představitelů města, dětí ze základních škol, široké veřejnosti a zástupců Armády ČR – příslušníků Střediska obsluhy výcvikového zařízení Hradiště.

U této příležitosti věnovala rodina vyznamenání z 2. sv. války podbořanského rodáka Wiliama Noble (původním jménem Wilhelm Lóbl 1925-2006) místnímu muzeu.

Wiliam Noble patřil k původně k židovské rodině v Podbořanech a spolu se setrou Mariane byl zachráněn Nicolasem Wintonem spolu s 669 dalšími dětmi židovského původu. V roce 1942 nastoupil jako radista k RAF později k 311 české bombardovací peruti. Létal na severním mořem jako hlídka a protiponorkový bombardér po přechodu k 311 nad Německo. Po válce navštívil Podbořany, ale rozhodl se zůstat v Anglii. V roce 2002 se naposledy zúčastnil oslav osvobození v Podbořanech.

Stanislav Stebila