Rozhodnuto. Lidé v Podbořanech už vědí, kam bude město letos investovat a za co utrácet jejich radnice. Ruku pro rozpočet ve výši 133 milionů korun zvedli ve středu 12. března všichni zastupitelé.

Do investic půjde letos v Podbořanech 32 milionů. „Naší letošní jednoznačnou prioritou je přístavba mateřské školky v ulici Bratří Čapků. Už na podzim tam zamíří 50 dětí, navýšíme tak dostatečně kapacitu našich školek," zmiňuje podbořanský místostarosta Karel Honzl nejdůležitější stavbu ve městě v roce 2014. Městská pokladna za novou školku zaplatí sedm milionů korun.

Akcí je celá řada

Další miliony použije podbořanská radnice na opravy chodníků nebo zateplení škol. „Pokračovat budeme v revitalizaci centra Hluban, chceme zrekonstruovat chodník v Příčné ulici směrem k náměstí, který je hodně rozbitý. Budeme také pokračovat v zateplování školních budov," vypočetl Karel Honzl.

Pokud se stihnou vyřídit všechna povolení a splnit podmínky, chtějí v Podbořanech letos začít alespoň zčásti s plynofikací lokality Na Kopci. Také by měla být udělána propojka ulic Švermova a Na Barborce, která spojí město a areál bývalých kasáren.

Možná přijdou dotace

Částka 32 milionů do investic přitom nemusí být konečné číslo. „Je možné, že se investice ještě navýší. Usilujeme ještě o některé dotace, a pokud je získáme, bude se více investovat. Navíc pokud se budou dobře vyvíjet daňové příjmy města a budeme dobře hospodařit, lze peníze využít na další investice," uvažuje podbořanský místostarosta.

Celkem podbořanská radnice bude letos hospodařit se 133 miliony korun. Příjmy jsou naplánovány na 108 milionů, téměř 25milionový rozdíl mezi příjmy a výdaji mají „vykrýt" přebytky z minulých let.

Podbořanská radnice tradičně schvaluje rozpočet až na jaře, vždy jako poslední z měst okresu Louny. Zastupitelé hlasují o nejdůležitější normě vždy až když je odsouhlasený státní rozpočet. Na začátku roku je proto vždy v Podbořanech rozpočtové provizorium.

Infoblok