Vanilkové rohlíčky, košíčky a pracny z ořechů, perníkové chaloupky a mnoho dalších sladkých laskomin, jednoho ze symbolů Vánoc v českých zemích, voněly od půlky listopadu prakticky nepřetržitě novou cukrárnou a výrobnou působící při Gymnáziu a Střední odborné škole Podbořany. Studenti a učitelé tam před nadcházejícími svátky po objednávkách lidí vyrobili více než 100 kilogramů vánočního cukroví.

„Veřejnosti jsme nabídli možnost objednání vánočního cukroví ve třech možných variantách, například i bezlepkové, a zájem lidí byl obrovský. Už na začátku listopadu jsme museli příjem objednávek zase ukončit, více už bychom kapacitně nezvládli," uvedla Marcela Koubová, zástupkyně ředitele školy pro odborný výcvik. Cukroví objednávali lidé z Podbořan i širšího okolí, například Lubence, Kryr či Loun.

Připomeňte si: Studenti se starají o cukrárnu

Nová cukrárna pro veřejnost zahájila provoz letos v říjnu. Nový je v podbořanské škole také učební obor cukrář. Ten běží teprve druhý rok. Možnost objednat si vánoční cukroví v cukrárně u odborné školy měli lidé na Podbořansku letos poprvé, avšak zájem předčil veškerá očekávání.

Bezlepkové cukroví

„Lidé objednávali ve velkém všechny nabídnuté varianty cukroví, tedy klasickou, dia i bezlepkovou. A zájem o bezlepkové cukroví nás až překvapil - v něm se nám podařilo najít díru na trhu, jak se říká," vypráví M. Koubová.

A jaký systém ona sama používá s cukrovím na Vánoce? Peče sama, anebo si letos také objednala u studentů ve své škole? „Pořád ho peču doma osobně. Vedla jsem k tomu vždy i své dvě dcery a letos už to bylo hodně v jejich režii. Mám ráda atmosféru před svátky a období, kdy je celý dům provoněný ještě teplým vánočním cukrovím," usmála se Marcela Koubová.

Alena Dukátová