Nový a větší svozový dvůr už potřebují, zároveň chtějí Podbořany vyřešit problém s dlouho neobsazenou halou Prote v areálu bývalých kasáren. Zastupitelé schválili záměr výstavby, město bude žádat o dotaci.

„Současný svozový dvůr je malý, kapacitně už nyní nedostačuje, v budoucnu by to bylo ještě horší. Navíc legislativa stále více navyšuje požadavky na města v oblasti odpadů, je tlak na více třídění. Proto jsme se rozhodli pro nový areál," zdůvodňuje plán Podbořan na vybudování nového svozového dvora starosta města Radek Reindl.

Velkou většinu nákladů má zaplatit stát. Podbořany zažádají o dotaci, výzvu vypsalo Ministerstvo životního prostředí, město by mohlo dostat až devadesát procent nákladů. Ty se jistě vyšplhají na statisíce korun, možná i více.

Prázdná hala najde využití

Vedení města vybíralo z dvou možných variant. Jednou byl prostor naproti stávajícímu malému dvoru v Mlýnské ulici, areál bývalých technických služeb. Jenže tyto pozemky město pronajímá, navíc „proti" je územní plán. Nedaleko je také čistička. Radnice se nakonec rozhodla nový areál umístit do haly Prote v bývalých kasárnách. Ta je dlouhodobě prázdná, nyní by pro ni město mělo konečně využití. „Je to podle nás vhodná lokalita, dá se využít betonová plocha za halou, je to v ústraní, jsou tam dva vjezdy, využijeme areál. Navíc do budoucna se může připravit i pro další využití," dodal Erich Knoblauch, vedoucí odboru místního hospodářství na podbořanské radnici.

Nedávno se mluvilo v souvislosti s halou Prote o využití pro florbal. O přestavbě na sportovní halu. To ale není možné. Rozteč sloupů je totiž menší, než rozměry florbalového hřiště.

Hala Prote je v Podbořanech v bývalých kasárnách. Ty získalo město od armády v roce 2007 po dlouhých letech sporů o restituce. Radnice měla o areál dlouhodobě zájem, definitivně ho ale získala právě až před sedmi lety. V areálu proběhly v minulých letech demolice starých vojenských budov a ve velké části vzniká čtvrť pro bydlení. V dalších částech, v některých bývalých halách, jsou sklady nebo drobná výroba.