Nemají vlastní městskou policii, na dodržování vyhlášky by tak neměl kdo do dohlížet. Navíc zákaz chovu hospodářských zvířat je právně hodně složitý problém, nelze vydat plošný zákaz a jen pro některá zvířata.

To jsou dva důvody, proč podbořanská radnice nakonec nepřijme zvažovanou vyhlášku o zákazu chovu hospodářských zvířat ve městě. A bude v příštích sporech spoléhat na zdánlivě jednoduchou věc: domluvu mezi lidmi.

„Vyhlášku o zákazu chovu některých velkých hospodářských zvířat jsme nakonec nepřijali, odložili jsme ji. Uvidíme v budoucnu, zda se k ní někdy nevrátíme, ale teď by to nemělo smysl," řekl starosta Podbořan Radek Reindl s tím, že vyhláška by byla hodně složitá a špatně vymahatelná.

Lidé si stěžovali na koně

O přijetí vyhlášky začalo vedení podbořanské radnice uvažovat v závěru loňského roku, kdy řešilo problém v tamní Mariánské ulici, kde si chovatel pořídil několik koní k rodinnému domku. Obratem si ovšem stěžovali lidé z okolí. Situace se sice nakonec vyřešila, problém zmizel, ale protože podobné stížnosti řešila podbořanská radnice i v minulosti, uvažovala právě o vyhlášce.

Úředníci radnice prověřovali, jaké má město v takových případech možnosti regulace, aby někoho nenapadlo například přímo v centru města chovat hovězí dobytek nebo třeba prasata.

Uvažovaná vyhláška měla platit jen v Podbořanech, ne v okolních obcích a měla platit jen pro velká hospodářská zvířata. „Radili jsme se o vyhlášce s ministerstvem vnitra, je to složitý právní problém. Nelze do zákazu zahrnout jen některá zvířata a malá zakazovat nechceme. Navíc nelze zákaz udělat plošně, museli bychom vyjmenovávat všechny ulice a místa. Také je složité vymáhání vyhlášky, bez vlastní městské policie by to nebylo lehké, neměl by kdo dohlížet," vysvětlil důvody odmítnutí vyhlášky Radek Reindl.

Starosta: nějak se dohodneme

A jak bude radnice postupovat v budoucnu, pokud nastane opět problém, pokud někdo bude chovat velká zvířata v centru města a okolí si bude stěžovat? „Věřím, že stejně jako dosud, se vždycky nějak dohodneme. Jsme lidé a tyto věci jsou hodně o domluvě, snad se nám podaří takové problémy eliminovat. Pokud ne, třeba se v budoucnu k vyhlášce vrátíme," dodal starosta.

Lidé v Podbořanech se neshodli na názoru na plánovanou vyhlášku. Jeden tábor ji hájil, do centra města, kde je vysoká hustota zalidnění, podle jeho zástupců velká zvířata nepatří. Klidně ať jsou tam, kde není tolik rodinných domků nebo na vesnicích.

Uvažovaná vyhláška, která ale nakonec neprošla, měla i své odpůrce. „Lidé nejdříve jdou do nových domků, touží po přírodě a když ji mají naservírovanou přímo před okny, tak si stěžují. Můj soused si na vesnici stěžoval, že vedle kokrhá kohout, někomu zase vadí, že zpívají ráno ptáci a jiným vadí, že na vesnici štěká pes. Ať si sednou ke svým počítačům a hrají si nablblé pípající hry a nevystrkují nos ze svých rezidencí," napsala před časem do redakce svůj názor Renata Šťastná.

Zda bude v budoucnu vyhláška o zákazu chovu hospodářských zvířat v Podbořanech potřeba, nebo zda se radnici podaří pokaždé domluvit se, teprve uvidíme. Podobná vyhláška přitom platí v několika městech v republice, všude se shodují v tom, že vymahatelnost je složitá.

Připomeňte si: Podbořany uvažují o zákazu chovu zvířat